Peste o mie de mărțișoare au fost dăruite, de 1 Martie, de elevi români din clasele I-IV, colegilor mai mari de la școlile cu predare în limba maghiară din Miercurea Ciuc, în semn de prietenie, la debut de primăvară senină.
Mărțișoarele au fost confecționate de elevii și profesorii de la cele două școli cu predare în limba română din oraș, de membrii Asociației Comunitare Românești din Miercurea Ciuc și de grupul „Şezătoare la Miercurea Ciuc”.
Micile obiecte s-au dorit a fi mult mai mult decât simple podoabe legate cu șnur împletit alb-roșu; au fost mesagerele prieteniei, o invitație la dialog și la o conviețuire fumoasă, în care fiecare să își cunoască și să își respecte reciproc tradițiile și valorile.
„După 1989, gesturile firești între cele două comunități au fost puse de multe ori între paranteze și uneori gesturile mărunte pot să ne dezvăluie o lume foarte caldă și foarte prietenoasă. Acest mărțișor nu este acum doar un simbol al primăverii, ci un simbol al reînceputului de dialog interetnic, care trebuie să plece de la oamenii simpli, de la cei mulți”, a spus inițiatoarea Asociației Comunitare Românești din Miercurea Ciuc, Angela Bîrsan.
Îmbrăcați în straie populare românești, frumoși ca florile primăverii, prichindeii și-au pus mărțișoarele în coșulețe și au pornit în căutarea prieteniei, dornici să aducă bucurie celor din jur.
La cei 10 ani, Andrada Ioana, a lucrat cot la cot cu colegii ei să facă zeci de mărțișoare.
„Am făcut mai multe mărţişoare, pe care le vom da copiilor din şcolile maghiare, pentru că vrem să fim prieteni cu ei. Mărţişorul înseamnă primăvară, culoare și fericire”, susține copila.
Prima oprire au făcut-o la Liceul „Venczel József”, la elevii din clasele a IX-a și a XI-a. Înainte de a le dărui mărțișoare, micuții le-au dezvăluit istoria acestei sărbători tradiționale românești, Povestea Mărțișorului și semnificația lui.
Gestul școlarilor români, privit la început cu mirare, a stârnit sentimente contradictorii în rândul elevilor maghiari și în final bucurie.
„Nu am mai primit mărțișor până acum; mi-a plăcut mult, a fost o surpriză foarte frumoasă”, a spus una dintre fete, în vreme ce o alta l-a înșfăcat pe unul dintre scolarii români și i-a spus: „Hai încoace, să te pup!”
Surprinsă a fost și directoarea liceului, Bálint Gábriella, care a mărturisit că în școala pe care o conduce „nu s-a mai întâmplat aşa ceva” și că se bucură „pentru gestul de care” a „avut parte astăzi, pentru clipele acestea, pentru că este vorba de primăvară şi de prietenie şi asta înseamnă cel mai mult”.
Următoarea oprire – la Liceul „Joannes Kájoni” la elevii din clasa a XII-a. Tuturor le-au fost dăruite mărțișoare, gest care i-a uimit în special pe băieți. Directoarea școlii, Sükösd Annamária, și-a amintit de vremea copilăriei sale, când unitățile de învătământ erau mixte și acest obicei era împrumutat și de elevii maghiari, așa cum o serie de obiceiuri ale maghiarilor au fost adopte și de români, nu de puține ori fiind săvârșite și petrecute împreună.
„Pentru generaţia tânără mărţişorul nu spune mare lucru, mai ales pentru copiii care nu au păstrat acest obicei. Mie îmi aduce aminte de copilăria mea, când eram la şcoală şi aşteptam cu nerăbdare să vină 1 Martie, pentru că ştiam că vom primi mărţişor de la băieţi, de la admiratorii secreţi şi eram foarte mândre, umăream câte mărţişoare am primit la sfârşitul zilei şi dacă primeam mărţişor nu doar din clasa noastră, dar şi de la elevii din alte clase, eram şi mai bucuroase. Este un dar mic, dar de suflet, este un dar de iubire”, a rostit aceasta.
Următoarea vizită a fost la Palatul Administrativ, unde prima persoană care le-a ieșit în cale solilor lui Mărțișor a fost președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba. Surprins, acesta le-a spus că nu știa „că și băieții primesc mărțișoare”.
La primul etaj, prefectul județului, Jean-Adrian Andrei, i-a întâmpinat cu un zâmbet larg și cu brațele deschise, cât să îi cuprindă pe toți într-o îmbrățișare. La fel de bine primiți au fost la Inspectoratul Școlar și în toate birourile unde prichindeii au adus primăvara și bucuria pe chipurile oamenilor, care i-au răsplătit cu dulciuri.
În paralel, elevi de la Şcoala Generală „Liviu Rebreanu” au oferit mărţişoare colegilor lor de la Şcoala Generală „Petőfi Sándor”.
Și acțiunea continuă, elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” urmând să viziteze, joi, persoanele vârstice de la Casa de bătrâni din comuna Frumoasa, cărora le vor duce în dar mărţişoare și pachete cu fructe şi le vor însenina ziua cu cântece și poezii.
„Gestul nostru simbolizează începutul primăverii prieteniei harghitene, mărţişoarele noastre sunt simboluri ale admiraţiei şi respectului, sunt lucruri sfinte prin care noi dorim să le transmitem celor care le poartă frumuseţe sufletească, veselie, sănătate, belşug şi iubire”, a conchis directoarea Colegiului Național „Octavian Goga”, Magdalena Dumbravă.
Și tot în prima zi de Martie, mai mulți copii, părinții acestora și membrele grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc”, toți îmbrăcați în straie populare, s-au întâlnit, după-amiaza, la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei din municipiul reședință de județ, la „Şezătoarea Mărţişorului – să ne cunoaştem tradiţiile, dăruind devenim mai buni”. Mărțișoarele pe care le-au confecționat vor fi oferite în schimbul unei donaţii modice, din care se vor achiziționa materialele necesare pentru susținerea activităților Centrului Cultural „Miron Cristea”, care funcţionează în cadrul Episcopiei.
Daniela MEZEY