Rinichii şi ficatul unui bărbat în vârstă de 40 de ani din Remetea, aflat în moarte cerebrală, victimă a unui accident rutier petrecut în urmă cu patru zile, au fost prelevate de către echipe de la Clinica Generală de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti și de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca.
Medicul specialist în chirurgie toracică Adrian Dobrică, coordonatorul blocului operator de la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc, a declarat că pacientul este un bărbat de 40 de ani, victima unui accident rutier care s-a produs sâmbăta trecută pe DN 13 B, între localităţile Joseni şi Gheorgheni, în urma căruia șoferul a decedat, iar cei șapte pasageri au fost răniți, după ce autoutilitara în care se aflau s-a izbit de un copac.
„Pacientul a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc în stare comatoasă, cu politraumatism cranian, toracic și fracturi de membre inferioare. I s-a făcut intervenție neuro-chirurgicală, dar nu s-a reușit scoaterea din comă. În cursul ultimelor ore au fost efectuate testele specifice, care au confirmat moartea cerebrală”, a explicat dr. Adrian Dobrică.
După ce familia pacientului aflat în moarte cerebrală și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc au venit două echipe, una de la Clinica Generală de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni pentru prelevarea ficatului și o alta formată din specialiști de la Institutul Clinic de Urologie și Transpalnt Renal Cluj-Napoca, pentru prelevarea rinichilor.
La intervenţia de prelevare și-au adus aportul medici, asistenţi şi infirmiere de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. După aproximtiv șase ore, operația s-a finalizat.
„Prelevarea a mers foarte bine, fără probleme. Iar noi suntem în grafic, este a treia prelevare de organe în acest an și a cincea în ultimii 2 ani; e o mare realizare pentru spitalul nostru mic, în condițiile în care sunt centre universitare care nu au nicio prelevare de organe, deși sunt acreditate de ani buni. Asta înseamnă că noi existăm și contăm”, a spus dr. Adrian Dobrică.
În condițiile scăderii „dramatice de la un an la altul” a numărului donatorilor de organe, gestul altruist al familiei care și-a dat acordul pentru prelevare este „extraordinar, emoționant și nobil”, spunea coordonatorul blocului operator de la Spitalul Judeţean de Urgență din Miercurea Ciuc.
„Gestul soției, al familiei care și-a dat acordul să doneze organele omului care le-a fost, poate, cel mai drag, ca să acorde șansa la o viață normală altor pacienți în suferință este unul extraordinar, emoționat și nobil, iar noi le mulțumim”, a subliniat dr. Dobrică.
În opinia sa, scandalurile de corupție care au marcat sistemul sanitar în ultima vreme au generat neîncredere și unul dintre efecte a fost scăderea numărului de donatori de organe.
În context, medicul specialist în chirurgie toracică a ținut să precizeze că întregul colectiv al Spitalului Județean din Miercurea Ciuc este alături de medicii Institutului Clinic de Urologie și Transpalnt Renal Cluj-Napoca, ruinat de afacerile ilegale ale unui medic și aflat, în prezent, în pericol de blocaj, din cauza datoriilor.
„Această echipă nu înseamnă numai Mihai Lucan, înseamnă mai mult de 25 de medici chirurgi și anesteziști de talie europeană. Nu este corect să aduci un colectiv de elită într-o asemenea situație, zeci de urologi care vor rămâne fără locuri de muncă, dacă lucrurile vor rămâne așa. Este umilitor să ajungă șomeri, sunt medici de senzație, care fac medicină de vârf și fac minuni. Poate suntem singurul spital care se declară, până acum, alături de ei și îi susținem fără discuție, măcar moral, că altfel nu putem, dar moral suntem cu ei și cine poate să-i sprijine, să o facă. Ei deservesc 6.000 de oameni, iar dacă acest Institut se va închide, jumătate din țară a avea de suferit”, a conchis medicul specialist Adrian Dobrică.
În acest an, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc s-au efectuat încă două prelevări de organe, în luna mai de la un tânăr în vârstă de 19 ani din comuna Ciucsângeorgiu și în luna iulie de la o pacientă de 45 ani din satul Sub Cetate din comuna Zetea, ambii răpuși în accidente rutiere.
Prima prelevare de organe realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a avut loc la începutul lunii mai 2016, când patru echipe de medici de la Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Colentina din București, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca și o echipă mixtă din care au făcut parte și medici de la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc au recoltat organe de la un bărbat de 31 de ani din Ghimeș aflat în moarte cerebrală, după ce a căzut din căruță. Iar a doua, în luna iunie 2016, de la un bărbat în vârstă de 51 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral şi a intrat în moarte cerebrală.
Daniela MEZEY