Peste 2.500 de români din Miercurea Ciuc au sărbătorit Ziua Națională a României

Aproximtiv 2.500 de români din Miercurea Ciuc au sărbătorit Ziua Națională a României. Alături de ei au celebrat 99 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri zeci de persoane venite de la Buzău, de la București și Brașov, care au vrut să le fie aproape și să le spună că cei de dincolo de Carpați îi iubesc. În premiera jandarmi călare din cadrul Detașamentului de Cavalerie al Direcției Generale de Jandarmi a municipiului București şi un detașament din cadrul Brigazii Speciale de Intervenție „Vlad Ţepeş” al Jandarmieri Române s-au alăturart românilor la sărbătoarea din reședința județului Harghita.

Mii de oameni, între ei foarte mulți copii și tineri purtând tricolorul românesc în mâini și costumele populare străbunilor, s-au adunat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la monumentul Ostașului Necunoscut, locul unde se defășoară, an de an, ceremonialul militar-religios de Ziua Națională a României.

Au venit și persoane din alte zone ale țării, din Brașov, Buzău și din București, care au dorit să sărbătoreasă Ziua Națională alături de românii din Harghita și etnici maghiari, reprezentanții serviciilor deconcentrate, delegați să depună coroane de flori.

Venim aici de  25 ani, trecem Carpaţii cu multă bucurie şi mare dor, să întâlnim puţinii români care au mai rămas în inima României, Covasna şi Harghita. Le spunem că suntem mereu alături de ei, că nu-i părăsim, să suntem responsabili de existenţa lor aici şi să le spunem şi maghiarilor că acest pământ este pământ românesc şi că e bine să convieţuim împreună în această grădină a Maicii Domnului”, a spus părintele profesor Milea Mihail, de la seminarul teologic din Buzău.

Românii din Harghita, minoritari din punct de vedere numeric în acest județ, își manifestă mai puternic respectul pentru simbolurile naționale.

Pentru noi, aici, în Harghita, 1 Decembrie și tricolorul însemnă mai mult decât în alte părți de țară, îl purtăm în suflet, poate și pentru că doar noi, românii, sărbătorim Ziua Națională. Sunt mândră că sunt româncă, niciodată nu mi-a fost rușine să spun acest lucru, nici când am fost peste hotare, și așa o să o țin până la infinit”, a spus Olguța Olteanu, o localnică din Miercurea Ciuc.

După trecerea în revistă a gărzii de onoare, formată din efective ale Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Inspectortului Județean de Jandarmi (IJJ) Harghita și Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” Harghita, PS Andrei, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei a susținut scurtă slujbă de pomenire a eroilor martiri, alături de un sobor de preoţi.

Ziua Naţională a Unităţii nostre reprezintă, momentul de adâncă pietate duhovnicească (…), reprezintă rodul oamenilor de mare valoare ai patriei noastre, iar împrejurările istorice s-au conturat prin lupta dârză a înaintaşilor, care prin jertfa vieţii lor au adus un plus de speranţă, sporind credinţa popurului ce le-a îmbrăţişat convingerile, încununându-i cu nemurirea”, a spus episcopul Andrei.

Înaltul ierarh a amintit că Biserica și-a adus contribuția la Unirea românilor de pe ambele versante ale Carpaților, prin unitatea de limbă, de credință, de datini și obiceiuri, iar Întâiul Patriarh al României, Elie Miron Cristea, originar din Toplița Română harghiteană, a făcut parte din delegația care a prezentat Actul Unrii  la București.

La rândul său, prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a reamintit „marile idei” care au făcut posibilă Marea Unire, care nu şi-au pierdut semnificaţiile culturale şi etice proprii civilizaţiei europene. Totodată, a făcut apel la solidaritate civică, responsabilitate, respect și bună conviețuire.

În acest context, trebuie să dovedim, prin eforturi personale, solidaritate civică şi responsabilitate, să dovedim că vom fi capabili să transmitem generaţiior viitoare noi mesaje, în spiritul celor care au animat generaţia Marii Uniri. (…) Indiferent de etnie, religie, convingeri politice, cu toţii suntem cetăţeni români, noi, cu toţii suntem cei care trebuie să ne respectăm, să convieţuim, să ne respectăm. La fel cum o spun în fiecare an, poate 1 Decembrie e ziua care ne poate reaminti ce ne uneşte, ceea ce este important şi trebuie să aibă continuitate. Acelaşi gând îl am faţă de toţi cetăţenii judeţului, oriunde s-ar afla şi trăi ei, departe de casă, dar simţind româneşte şi bucurându-se de Ziua Naţională a ţării lor. Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm, pentru că pentru ele şi-au dat viaţa înaintaşii noştri, ca noi, astăzi să fim împreună”, a declarat prefectul Andrei.

În premieră, prefectul județului Harghita a purtat cu mândrie un costum traditional românesc la spectacolul festiv închinat Zilei României.

Consider că este un gest de minim respect pentru Ziua Naţională să fii îmbrăcat în straie populare româneşti, cu care înaintaşii noştri au luptat pentru idealurile de unitate naţională, pentru ca noi, astăzi, să putem să fim aici”, a afirmat acesta.

S-au depus coroane de flori la monumental Ostașului Necunoscut, ceremonialul militar-religios încheiindu-se cu defilarea trupelor și parada efectivelor și a tehnicii militare, cărora li s-au alăturat, defilând în premieră prin centrul reședinței harghitene, Detaşamentul de cavalerie al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi un detaşament din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” al Jandarmeriei Române, ovaționate și aplaudate îndelung de locuitorii orașului și de oaspeți.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României la Miercurea Ciuc au continuat cu un spectacol festiv și s-au vor încheiat cu tradiționala retragere cu torțe a militarilor.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole