Peste 6,7 milioane de lei pentru extinderea infrastructurii de agrement si valorificarea atracțiilor turistice în stațiunea Băile Tușnad

În următoarele 16 luni, stațiunea Băile Tușnad va deveni din ce în ce mai atractivă pentru turiști. Se vor amenaja parcuri, drumuri de acces, parcări și un nou sistem de iluminat public, precum și un teren multifuncțional de sport, dotat inclusiv cu un patinoar artificial pe timpul iernii. Toate aceste investiții sunt posibile datorită unui proiect cu finanțare europeană ce depășește 6,7 milioane de lei, câștigat de Primăria localității.

Primarul din Băile Tușnad, Albert Tibor, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat, miercuri, contractul de finanțare pentru proiectul „Amenajări parcuri și spații verzi în stațiunea balneară Baile Tușnad”, a cărui valoare totală depașește 6,7 milioane lei.
Obiectivul general al acestuia este de a crea și extinde infrastructura de agrement, inclusiv a utilităților aferente, precum și dezvoltarea infrastructurii publice pentru valorificarea atracțiilor turistice în stațiune. Municipalitatea consideră că astfel se vor îmbunătăți considerabil și serviciile oferite turiștilor.
Până la sfârșitul lui 2018 – începutul anului 2019, în cel mai mic oraș din România, dar de importanţă turistică și balneară internaţională, vor fi realizate lucrări pentru sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale. Concret, se vor amenaja trei parcuri și infrastructura de acces necesară din zona acestora, în suprafață totală de 8.789 metri pătrați, din care 2.850 de metri pătrați vor fi drumuri de acces, parcări, trotuare, alei și mai mai mult de jumătate, adică 4.716 de metri pătrați, spatiu verde. În zonele amenajate va fi realizat un sistem nou de iluminat public, cu o lungime de 970 de metri, ulterior fiind plantați mii de arbori, arbuști, conifere și plante ornamentale. În plus, noua infrastructură de agrement va cuprinde și un teren multifuncțional de sport, dotat cu un patinoar artificial pe timpul iernii.
Băile Tușnad este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane, nu numai din județul Harghita, ci și din țară, foarte ușor accesibilă de la Miercurea Ciuc și din zona Brașov – Sfântu Gheorghe. Chiar dacă este unul dintre cele  mai mici orașe, stațiunea, de importanță internațională, se află într-un loc deosebit de frumos, în mijlocul unor păduri de brazi și foioase, cu un aer deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi”, a declarat directorul general ADR Centru, după semnarea contractului de finanțare.
Valoarea totală a proiectului „Amenajari parcuri și spații verzi în stațiunea balneară Băile Tușnad” este de 6,778 milioane lei, din care peste 6,57 milioane lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, diferența fiind reprezentată de contribuția Primăriei Băile Tușnad.
Edilul stațiunii estimează că numărul de vizite în localitate va crește cu mai mult de 20% după implementarea acestui proiect finanțat în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului.
Avem 16 luni la dispoziție să schimbăm fața orașului, așa că de ieri numărătoarea inversă a pornit. Trebuie să dăm drumul la achizițiile publice, de-acum vine iarna și vom avea vreme să întocmim toate documentațiile necesare, să obținem autorizația de construire, așa încât din martie să începem efectiv amenajările.Va fi un mic șantier în Băile Tușnad, dar la final stațiunea va arăta foarte bine. Acest proiect are o contribuție însemnată la bunăstarea celor care trăiesc în Băile Tușnad și a turiștilor care ne vizitează”, a subliniat primarul Albert Tibor.
Staţiunea supranumită „Mica Elveţie”, aşezată într-un cadru de un pitoresc încântător, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în defileul Oltului, la 656 de metri altitudine, înconjurată de munţii Harghita şi Bodoc, este căutată pentru aerul puternic ozonat, liniște, confort și tratamentul cu ape minerale.
Potrivit arhivelor, cel mai probabil, orășelul a apărut prin anul 1842. Se spune că un fiu de cioban de prin părțile locului, grav bolnav, s-a vindecat ca prin minune după ce a băut apă din izvoarele minerale de aici. A fost de ajuns ca locului să i se ducă faima.
Băile cu dioxid de carbon sau băile de plante, împachetările cu parafină, masajul terapeutic sau magnetoterapia sunt doar câteva din tratamentele care atrag o mulțime de oameni care își caută vindecarea, la Băile Tuşnad. Iar izvoarele fac minuni în afecţiunile cardiovasculare, digestive sau cele ale sistemului nervos.
Deschis la finalul anului 2013, modernul complex Wellness Tușnad situat în centrul statiunii balneo-climaterice – o investiție de aproximativ 5 milioane de euro, fonduri guvernamentale -, întrunește toate condițiile unui centru de ultimă generație, ideal pentru petrecerea timpului, indiferent de sezon și de vârstă. Dispune de şase bazine, pentu copii și adulți, pentru înot și cu apă termală,  mofetă, trei saune: finlandeză, turcească și infrasaună, camere de sare pentru cei care suferă de afecțiuni respiratorii, spațiu pentru masaj, un bar și un bufet și poate primi zilnic aproximativ o mie de vizitatori. Și dacă sunteți tentați de o baie în aer liber la minus 20 de grade Celsius, când ninge feeric, fără să simțiți gerul, să știți că și asta se poate, grație piscinei cu apă caldă, care se prelungește cu un bazin exterior.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole