Pe lângă patinoarul deja existent, în comună se va ridica şi un centru hocheistic care va cuprinde săli de pregătire teoretică şi fizică, de recuperare fizică, dar şi un centru medical
A fost zarvă mare în comuna harghiteană Cârţa, acolo de unde e şi parlamentarul UDMR Kelemen Hunor. În prezenţa mai multor primari din zonă, a unor politicieni, oameni din sport şi chiar reprezentanţi ai Guvernului Ungariei, toţi se adunaseră pentru a pune piatra de temelie a centrului hocheistic din Cârţa, care va consta în săli de pregătire pe uscat specifice hocheiului şi un centru medical.
O investiţie în care a băgat bani şi Guvernul României va fi folosită de o academie din Ungaria, iar ce se va construi acolo va intra în patrimoniul Bisericii Romano-Catolice
Parlamentarul Kelemen Hunor spunea că istoria academiei de hochei care se va face în zonă a început încă din anii 2000, atunci când Kurkó János construia patinoarul artificial din Cârţa. După aceasta, pe timpul Guvernelor Tăriceanu şi Boc, statul român a alocat banii necesari ca patinoarului să i se monteze şi un acoperiş, devenind, astfel, singurul patinoar acoperit din România care se află într-o comună. Din acel moment, când Braşovul încă nu avea patinoar, iar cel din Bucureşti stătea prin reparaţii ori era închis, a început să fie folosit şi de alte echipe din ţară.
„Acum doi ani – spunea Kelemen Hunor – am prezentat un program mai amplu Guvernului Ungariei şi am cerut sprijin financiar pentru a construi încă o clădire, care ar însemna şi posibilitatea de a dezvolta acest sport mai profesional. Şi Guvernul Ungariei a alocat o sumă considerabilă”.
Astfel, continua deputatul harghitean, „am început construcţia unui centru care va asigura condiţii optime, hai să spunem europene, pentru copii, pentru tineri şi pentru adulţi, fiindcă aici noi, când vorbim despre hochei, vorbim de toate generaţiile. Dar mult mai important este că foarte mulţi copii au posibilitatea ca şi în această regiune, dar şi în alte regiuni (patinoare mobile s-au construit ori se vor construi la M. Ciuc, Sf. Gheorghe, Gheorgheni, Tg. Mureş) vin şi învaţă să joace hochei şi fac sport. Nu toţi vor deveni profesionişti, dar toţi vor face sport şi e un lucru extrem de important”.
La rândul său, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, actual senator de Harghita, Tánczos Barna, spunea că la începutul anului trecut Guvernul ungar adoptase o hotărâre prin care se alocau fondurile necesare înfiinţării academiei de hochei, unde urmează să evolueze echipe de copii de 8-10 ani şi până la echipe de studenţi, contribuindu-se astfel la dezvoltarea hocheiului din zonă.
Tánczos Barna mai arăta că finanţarea din Ungaria va fi direcţionată către activitatea zilnică a antrenorilor, a echipelor de juniori, iar prin intermediul unei fundaţii se vor construi mai multe patinoare mobile (la Miercurea-Ciuc s-a dat în folosinţă iarna trecută, iar în decembrie se vor inaugura şi cele din Gheorgheni şi Sfântu Gheorghe). De asemenea, la Cârţa se va construi un centru metodic şi medical, acesta urmând să fie completat cu un campus unde să fie cazaţi cei care vor juca în cadrul academiei.
„Este un proiect pe termen lung – spunea fostul preşedinte al FRHG. Gândim într-o perspectivă de 10-15 ani. Dorim să creştem numărul de copii în toate centrele hocheistice din zonă, astfel încât fenomenul să fie unul solid, să stea pe baze solide atât din punctul de vedere al numărului de copii, cât şi din punct de vedere profesional. Finanţăm formarea antrenorilor, cursuri de pregătire pentru ei, participări în turneele internaţionale, astfel încât pregătirea să fie una de cel mai înalt nivel”.
În ceea ce privesc lucrările care se vor executa la Cârţa, Kelemen Hunor spunea că, pentru că terenul de acolo aparţine Bisericii Romano-Catolice, „tot ce se investeşte acolo va fi în patrimoniul BRC”, iar fundaţia care derulează acest program este înfiinţată de aceeaşi biserică.
Investiţie de 1,5 milioane de euro la Cârţa
Concret, în urmă cu câteva zile la Cârţa a fost pusă piatra de temelie a centrului hocheistic din localitate, investiţia, spunea Tánczos Barna, ridicându-se la 1,5 milioane de euro şi este finanţată în întregime de statul maghiar.
Nagy Attila, directorul Fundaţiei MensSana, cea care se ocupă de derularea investiţiei, spunea că lucrarea se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi. Pe 900 dintre aceştia se va afla centrul de metodică, ce va fi amplasat pe două nivele. Acest centru de metodică va cuprinde şi o sală specifică pentru tehnica jocului, precum şi una de pentru pregătirea fizică. Tot în zonă se va afla şi un centru medical ce va cuprinde un bazin cu o suprafaţă de 40 mp, trei tipuri de saune, o cameră de sare, locuri pentru recuperare şi reabilitare, dar şi săli pentru tratament.
„O să fie un complex care acoperă toate necesităţile pentru un sportiv şi nu numai, pentru microregiunea Ciucul de Sus poate să funcţioneze ca o microclinică”, adăuga Nagy Attila.
Lucrările la acest obiectiv ar trebui să se finalizeze până în toamna anului următor, termenul fiind de 300 de zile.
XXX
În urmă cu aproape un an, tot la Cârţa, Tánczos Barna spunea că această academie va porni în momentul în care vor fi suficienţi copii la grupele de U-15 şi peste U-15. Coroborând această informaţie cu punerea pietrei de temelie, l-am întrebat pe fostul preşedinte al FRHG dacă s-a atins acest număr.
„Academia în sine, dacă ne gândim la echipa de U-15, o să pornească în momentul în care nici Miercurea-Ciuc, nici Gheorgheni, nu vor suferi din cauza formării unei noi echipe. În sensul cuvântului de academie, cu internat şi pregătire centralizată, nu funcţionează; funcţionează însă de la U-8 până la U-18 finanţarea pentru toate centrele care au copii, au juniori. Încă n-am ajuns la nivelul acela să avem cazate aici 4 echipe care să fie echipele academiei. Mai este nevoie de încă 2-3 ani”, răspundea Tánczos Barna.
Liviu CÂMPEAN