Regal de astronomie la Miercurea Ciuc

Timp de două zile, municipiul Miercurea Ciuc este capitala astronomiei în România. Expoziții, prezentări audio și video, cursuri pentru elevi susținute de nume sonore ale astronomiei românești și o gală cu totul specială, cu invitați de marcă sunt înscrise în programul regalului de astronomie orgnizat și oferit de Asociația „Ucenicul Astronom”, la împlinirea unui an de existență.

Suita manifestărilor aniversare a debutat, vineri, la Galeria de Artă a Consiliului Județan Harghita cu cinci expoziții, una mai specială decât cealaltă.

Bolta cerească pe înțelesul tuturor…

„Constelații Tradiționale Românești” este una dintre expozițiile aduse din Baia Mare de către reprezentanții Complexului Astronomic. Scurte filme, variind între 30 de secunde și un minut, derulate pe ecranele unor LCD-uri, completate de explicații în căștile conectate la acestea, prezintă poveștile constelațiilor tradiționale, așa cum au fost ele văzute de străbunii noștri, constelțiile agrare: Plugul, Coasa, Puțul cu jgheab, Scaunul, cele religioase: Scaunul Domnesc, Crucea Mare, Crucea Mică, ori cele de inspirație mioritică: Dulău, Capra cu trei iezi,  nefiind uitată nici Hora.

Este vorba despre viziunea țăranului român asupra cerului, ce au văzut strămoșii noștri deasupra capului, diferit de constelațiile oficiale. (…) Noi am găsit 39 de constelații românești, 20 dintre ele coincid cu cele ptolemeice, semn că țăranul român avea deja cunoștințe de astronomie. 19 sunt absolut autentice, nu au nici o legătură cu ce a văzut Ptolemeu pe cer”, a explicat Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic din Baia Mare.

„Constelații în Mâinile Tale”, prezentată tot de reprezentanții Complexului Astronomic Baia Mare, este un planetariu dedicat nevăzătorilor. De pe pictograme, se pot citi nume de constelații inscipționate în alfabetul Braille, iar pipăind două sfere, pe care au fost re-create, în relief, constelațiile, nevăzătorii fac cunoștință pentru prima oară cu Ursa Mare sau cu Carul Mic. „Exact așa sunt stelele pe cer?”, i-au întrebat, emoționați, dar cu o curioasă bucurie, mai micii sau chiar vârstnicii vizitatori, pe astronomi, care le-au povestit o mulțime de alte detalii despre miracolul celest.

Expozițiile „Constelații Tradiționale Românești”  și „Constelații în Mâinile Tale” vor rămâne la Miercurea Ciuc până la sfârșitul lunii ianuarie 2018.

E foarte important ca aceste constelații să ajungă la beneficiarii lor, adică la copii. Ce ne propunem noi, de fapt, să stimulăm interesul oamenilor și al copiilor, în primul rând, pentru a privi cerul pentru că, așa cum spunea și Valentin Grigore, din păcate omul a uitat să se mai uite spre cer, să învețe constelațiile”, a mai spus Ovidiu Ignat.

Spațiul Galeriei de Artă a fost valorificat la maximum cu alte două expoziții de astrofotografie realizate de dr. Attila Munzlinger și Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori.

Dr. Attila Munzlinger povestește că a moștenit pasiunea pentru fotografie de la tatăl său, un cunoscut artist fotograf, iar astronomia l-a atras din copilărie. Avea 5 ani când „nenea Armstrong a pășit pe Lună” și a avut „șansa, aici, în România”, să urmărască în direct evenimentul. „Atunci m-am îndrăgostit de tot ce înseamnă spațiul cosmic, astronomie și toate științele conexe”, susține acesta. A început să fotografieze cerul în adolescență, iar în urmă cu doi ani a cunoscut faima, după ce a câștigat marele trofeu Astrofoto 2015, la Bienala organizată de Societatea Astronomică Română.

Astrografia este cea mai științifică artă și cea mai artistică știință (…).E interesant să spui că stai cu noaptea în cap, în frig, cu aparatură, în picioare 5-6 ore, dar nu mă obosește, mă încarcă dacă pot să stau sub cerul înstelat câteva ore. Imediat uit de toate problemele și mă încarc cu energie. Ca medic, este foarte important, pentru că în timpul zilei te întâlnești numai cu suferința, cu boala, cu durerile, cu problemele care te încarcă, pe care le iei cu tine și le duci în spate. Sub stele, imediat pot să scapi de această mare suferință și imediat când te uiți și mai ales când te gândești la spațiul cosmic și la univers, întotdeauna toate problemele devin minuscule, ceea ce îți dă energie, îți dă încredere în viață, în sine”, susține dr. Attila Munzlinger.

O altă expoziție care trebuie vizionată este „Sistemul Soalar”, realizată de Asociația Ucenicul Astronom și prezentată în premieră la Festivalul Luminii 2017 din Miercurea Ciuc, la sfârșitul lunii mai.

Gala Ucenicul Astronom

Sâmbătă, de la la ora 18:00, începe Gala Ucenicul Astronom, prilej de bilanț după un an – primul de activitate, de mândrie pe deplin justificată pentru realizările obținute și de premiere.

Potrivit președintelui Asociației Ucenicul Astronom, Cosmin-Sorin Micloș, gala va debuta cu un moment de reculegere în memoria Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I al României. După prezentarea invitaților, vor fi premiați trei copii deosebiți, pe care membrii asociației i-au întâlnit în călătoriile prin țară.

Sunt trei copii absolut execepționali: Tudor Ariton, elev în clasa a III-a, care a scris singur o carte de astronomie, Andrei Ciornuleț, elev la Colegiul Național Octavian Goga din Miercurea Ciuc, autorul unei cărți de astronomie scrisă împreună cu bunica lui și Ioana Stelea, o tânăra olimpică din București considerară un geniu în astronomia românească. Ea își va continua studiile în străinătate”, a precizat Cosmin-Sorin Micloș.

De asemenea, vor fi premiate instituțiile care au acordat sprijin în realizarea obiectivelor și desfășurarea activității Asociației Ucenicul Astronom.

În cea de-a doua parte a galei, o nouă expoziție, de această dată cu vânzare, va fi prezentată publicului: „Navete și rechete spațiale”, construite de membrii Clubului Ucenicul Astronom, scopul acesteia fiind de a se aduna fonduri pentru construirea punctului de observație astronomică de la Tomești – Izvoru Mureșului. Pentru realizarea acestui obiectiv, Valentin Grigore și Bogdan Runcu vor dona, la rândul lor, 10 tablouri de astrofotografie de excepție, care au surprins fenomene astronomice rar întâlnite și care vor fi vândute în schimbul unei donații, costul realizării unui astfel de tablou unicat apropiindu-se de 200 de lei.

Asociația Ucenicul Astronom a împlinit un an

S-a înființat în 15 decembrie 2016, la inițiativa tânărului Cosmin-Sorin Micloș, impiegat de mișcare la CFR, meserie pe care a moștenit-o de la tatăl său și pe care a ales-o pentru că „se potrivește mănușă cu astronomia”.

Banii pe care îi câștigă, continuă să îi investească în pasiunea pe care și-a propus să o transmită multor generații de acum încolo, în cadrul Asociației Ucenicul Astronom, un vis devenit realitate, la fel de prețios „ca o eclipsă totală, care se întâmplă o dată la 300 de ani si pe care ai privilegiul să o trăiești”.

Acum un an eram într-o cameră dintr-o gară și încercam să conving câțiva copii să ne uităm la cer”, își amintește Cosmin. „Acum stăm la aceeași masă cu președintele SARM, cu cercetători de la Institutul Național, cu directorii Complexului Astronomic de la Baia Mare, care au venit aici, în Miercurea Ciuc, să sărbătorim împreună un an de existență. De un an încoace, pot să spun că în fiecare zi îmi trăiesc visul împlinit; când mă uit la inimă şi văd că scrie Asociaţia Ucenicul Astronom şi fac totul din plăcere, fără a câştiga ceva, decât din dorinţa de a-i virusa astronomic pe cei din jurul meu, pot să spun: da, îmi trăiesc visul”, afirmă cu tărie cel care a pus bazele asociației.

În anul care s-a scurs de la înființare, Cosmin, împreună cu bunii lui prietenii și colaboratori Sorin Bota, Sergiu Sîngeorzan și Főcze Zsolt Antal, care împărtășec aceeași pasiune pentru astronomie, au participat la sute de ore în care au iniţiat în tainele astronomiei peste 1.600 de elevi din Harghita, Neamţ, Bacău şi Dâmboviţa, iar cererea este din ce în ce mai mare.

Cea mai mare dorință a membrilor Asociației Ucenicul Astronom pentru anul viitor este să înceapă amenajarea punctului de observaţie astronomică pe vârful Greţeş din Tomeşti, la graniţă cu Izvoru Mureşului.

Vrem ca anul viitor, de Perseide, să ducem primii copii la punctul de observaţie din Tomeşti. Nu este o investiţie mare și toată comunitatea ar avea de câştigat”, susține Cosmin.

Activitatea Ucenicului Astronom l-a impresionat pe preşedinte Societății Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore,  coordonatorul pentru România al Asociaţiei Mondiale „Astronomi fără frontiere” şi reprezentantul pentru România al reţelei Uniunii Europene de promovare a Educaţiei şi Știinţei  către Public.

Acest Sorin Cosmin Micloş m-a impresionat de prima dată când l-am văzut la Târgovişte. Venea dintr-o zonă unde reuşea să unească oamenii prin astronomie – asta face astronomia, uneşte oamenii, culturile, condinţii sociale, toate dispar, se întrepătrund”, afirmă Valentin Grigore.

Președintele SARM pledează pentru promovarea astronomiei ca materie opțională în școli, datorită beneficiilor acestei științe considerată de specialiști „regina” celorlalte și „o stare de spirit”.

În România avem un paradox: avem olimpici internaţionali la astronomie, suntem printre puţinele ţări din lume care am dat astronomiei la începutul secolului trecut nişte valori extraordinare, am avut a 9-a revistă de astronomie din lume, dar cu toate acestea astronomia nu se studiază în şcoală. Ei, rolul nostru şi al Ucenicului Astronom este să umplem acest gol. (…) Este cea mai veche şi cea mai însemnată moştenire culturală a omenirii, datorăm astronomiei cam tot ce există în viaţa de zi cu zi, de la calendar până la vorbitul la telefonul mobil se datorează astronomiei, sateliţii se orientează după stele. Țăranul român ieşea la arat și spunea:  «uite, a apărut Cloşca cu pui, trebuie să ieşim la arat sau la semănat »; sau: «uite, luna are cearcăne, în două zile plouă sau ninge»; oamenii aveau această conexiune extraordinară şi, din păcate, am cam pierdut-o în zilele noastre. Faptul că avem tehnologie, nu ne face mai deştepţi ci, din contră, ne-a îndepărtat de ceea ce înseamnă relaţia noastră directă cu natura”, a conchis coordonatorul pentru România al Asociaţiei Mondiale „Astronomi fără frontiere”.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole