Sistemul de îngrijire la domiciliu din Harghita, aplicat în Republica Moldova

Reprezentanți din paisprezece primării din Republica Moldova, majoritatea șefi ai administrațiilor locale, participă la un schimb de experiență în Harghita, în domeniul sistemului de îngrijire la domiciliu, dezvoltat de Asociația de Întrajutorare Caritas. Judeţul Harghita dispune de cea mai completă reţea de îngrijire la domiciliu din Europa de Est.

Schimbul de experienţă are loc în baza parteneriatului pe care Asociaţia Caritas îl are cu grupările care implementează servicii sociale în Europa de Est şi care sunt finanţate de statul elvețian, prin Crucea Roșie Elvețiană, și de organizaţii din Germania.
„Noi colaborăm cu Asociația Obștească Centrul de Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu «CASMED» din Republica Moldova de trei ani și în cadrul acestei cooperări, eu personal am evaluat activitatea de implementare a îngrijirii la domiciliu și am derulat cursuri de fomare pentru personalul din Republica Moldova. Au fost aici asistente medicale și asistente sociale la cursuri și la schimburi de experiență, iar acum au venit reprezentanții autorităților publice din Republica Moldova”, a detaliat Péter György, șeful Departamentului Socio-Medical al Caritas.
Péter György afirmă că schimburile de experiență au un efect mult mai mare dacă cei din Republica Moldova sau din alte țări care au făcut parte din blocul comunist vin în România, decât dacă ar merge în Germania, în Elveția sau în Austria, pentru că România vine din același context și a decis să se dezvolte într-o altă direcție. Potrivit acestuia, situația actuală din Republica Moldova este „oarecum similară celei din România anilor 90, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al serviciilor sociale sau al modului de trai, în special în mediul rural”.
Programul schimbului de experiență în Harghita este încărcat și a cuprinde vizite la Căminul de bătrâni „Sf.Elisabeta”, o instituție de asistență socială a organizației Caritas Alba Iulia, și la mai multe așezăminte sociale din Odorheiu Secuiesc: Centrul „Sf. Luca”, Căminul pentru vârstnici al Bisericii Catolice și Centrul de îngrijire la domiciliu.
Vineri a fost „zi de teren” cu primarii din bazinul Gheorgheni, fiecare dintre aceștia primind în grijă câte 2-3 edili din Republica Moldova, cărora le-au prezentat realizările la nivelul localității, investițiile pe care le-au făcut, proiectele sociale aflate în derulare, astfel încât oaspeții să își facă o idee despre cum merg lucrurile pe la noi și, eventual, să se inspire.
Reprezentanții celor 14 primării din Republica Moldova și primarii din bazinul Gheorgheni au povestit despre localitățile pe care le conduc și despre problemele cu care se confruntă, iar oaspeții s-au dovedit interesați, deopotrivă, de modalitățile prin care ar putea primi finanţări din fonduri de preaderare și de instrumentele de asistenţă externă, oportunitate în care își pun mari speranțe.
Firește, nu au lipsit momentele de relaxare, concretizate prin vizite la Corund, localitate renumită pentru ceramica populară, la Praid și la Sovata.
Primari moldoveni susțin că schimbul de experiență din Harghita este „util” și „bine-venit”.
„Această vizită este pentru noi foarte utilă, din motivul că am văzut în realitate cum se realizează serviciile sociale aici, la Dumneavoastră, exact ce se întâmplă în teren. Noi suntem la început de cale, încercăm cu Asociația CASMED să implementăm serviciile la domiciliu, mai ales pentru vârstnici, deoarece lor li se acordă o atenție mai mică din partea statului, din partea autorităților locale uneori, iar experiența pe care o preluăm de aici, de la Dumneavoastră, ne va fi utilă ca, în cadrul proiectului pe care îl derulăm, să facem o situație mai bună, mai favorabilă și mai deosebită pentru vârstnicii din Republica Moldova”, a declarat Angela Ababei, primarul localității Cobâlea din Republica Moldova.
Asociația „CASMED” din Republica Moldova derulează un proiect de îngrijire la domiciliu în care 60 la sută din costuri sunt susținute din fonduri elvețiene, 30 la sută este contribuția primăriilor, iar 10 la sută reprezintă partea beneficiarului. În acest domeniu sunt implicate și patru organizații neguvernamentale moldovenești, serviciile de îngrijire la domiciliu funcționând, în prezent, în aproape 30 de localități. Republica Moldova mai colaborează, în acest scop, cu Organizația de Ajutorare a Bisericii Evanghelice din Elveţia –HEKS.
La sfârșit de săptămână, oaspeții moldoveni vor vizita stațiunea Lacu Roșu, Cheile Bicazului și în alte locuri unde măreția naturii are valoare de unicat.

Cea mai completă reţea de îngrijire la domiciliu din Europa de Est

De aproape 15 ani, judeţul Harghita dispune de cea mai completă reţea de îngrijire la domiciliu din Europa de Est, câteva mii de persoane beneficiind de serviciile oferite de Asociaţia de Întrajutorare Caritas.
Membrii Asociației asigură servicii de îngrijire la domiciliu câtorva mii de persoane din județ aflate în dificultate, în special vârstici bolnavi și singuri, personae cu handicap, suferinzi de boli cronice sau incurabile și persoane nedeplasabile care au nevoie de îngrijire permanentă, de tratament și de recuperare.
Îngrijitorii se asigură că bolnavii și bătrânii își iau medicamentele la timp, le curăță și le dezinfectează rănile, îi ajută să urmeze terapiile de recuperare și de reabilitare și, mai presus de toate, îi fac să nu se simtă abandonați.
Șeful Departamentului Socio-Medical al Caritas spune că Guvernul României ar trebui să susțină dezvoltarea acestor servicii, pentru că ele conferă siguranța de care are nevoie un sistem social și de sănătate funcțional.
În alte țări europene, dreptul fiecărui cetățean la siguranță și la îngrijire nu este limitat de normative care îl garantează doar în limita fondurilor disponibile.
„Dacă sunt externat la începutul lunii din spital, atunci mi se finanțează îngrijirea la domiciliu, dar dacă sunt externat la sfârșitul lunii, s-au terminat fondurile și nu mai am finanțare. Acestea nu se pot numi drepturi, sunt făcute doar de dragul de a se fi făcut ceva, fără să existe o strategie în spate”, clarifică Péter György.
În România sunt județe unde nu există asistență socială.
„Sunt, cumva, uitate. Au venit primari și referenți sociali din Vrancea, din Vâlcea, au vizitat bolnavii noștri integrați în sistemul de îngrijire la domiciliu și au spus: «la dumneavoastră e ca în Elveția, așa dorim și noi!» Când omul nu mai poate să fie autonom, să se gospodărească, trebuie să aibă dreptul să fie ajutat, oriunde ar trăi, nu trebuie să fie un noroc că s-a născut sau trăiește în Harghita. Sperăm să se dezvolte acest sistem și toți cei care au nevoie, să beneficieze de el ca de un drept de bază. Momentan există doar acolo unde sunt câțiva nebuni, care vor neapărat să își ajute semenii”, a conchis șeful Departamentului Socio-Medical al Caritas.
În ultimii ani, grație cunoștintețor și experienței acumulate, Asociația de Întrajutorare Caritas este solicitată să deruleze activități transnaționale. Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai instituțiilor publice din mai multe țări vin în Harghita, să vadă cum s-a dezvoltat sistemul de îngrijire la domiciliu, centrele rezidențiale înființate și multitudinea de activități desfășurate în domeniul social.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole