Ştafeta Veteranilor Invictus a ajuns în Harghita

Foto: Liviu Câmpean

Pentru a patra oară, Invictus România i-a provocat pe români să alerge în memoria eroilor și să aducă un omagiu soldaţilor români răniţi sau căzuţi în teatrele de operaţiuni. Ştafeta Veteranilor Invictus a ajuns, miercuri, în Harghita. Ea a fost predată vânătorilor de munte, care o vor purta prin județ, în drumul către Carei.

Ștafeta formată din alergători și cicliști voluntari, vânători de munte şi civili din Sfântu Gheorghe a ajuns la Miercurea Ciuc în jurul orei 14,00. Tricolorul a fost predat de către  mariorul Ciprian  Onuț, întos, în sptembrie, din misiune, din Afganistan. Ceremonialul a avut loc la Monumentul Ostașului Necunoscut din centrul municipiului reședință al județului.

Maiorul Onuț a parcurs traseul de 65 de kilometri pe biciletă, împreună cu fiul lui în vârstă de cinci ani.
Am fost însoţit de o echipă de 20 de băieţi, plus fiul meu de 5 ani. Fără ei nu reuşeam să fac acest traseu lung, cu o diferență mare de nivel. Am fost patru persoane pe biciclete şi ceilalţi au alergat ştafeta; un singur băiat, Păun Antonio, a făcut tot traseul în alergare. Foarte dificil traseul, mai ales că de la Băile Tuşnad până la Miercurea Ciuc a fost doar ceaţă şi vânt, dar ne-am bucurat că în Miercurea Ciuc am ajus pe soare. Mesajul nostru este că nu trebuie să-i uităm niciodată pe eroii care s-au jertfit sau au fost răniţi pe câmpurile de luptă pentru ţara aceasta”, a spus maiorul Onuţ.

Ștafeta a fost preluată de vânătorii de munte harghiteni. Primul care va continua traseul, pe porțiunea Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc, este sergentul major Mihail Dupu, în vârstă de 34 ani. El a participat la Ștafeta Veteranilor Invictus și în urmă cu doi ani, când a alergat pe distanța Miercurea Ciuc – Alba Iulia.

Fac asta din respect pentru armată şi pentru colegii noştri care s-au sacrificat în teatre de operaţii, care au dat tot ce au avut mai bun din ei. Facem tot posibilul să ducem la bun sfârşit această campanie”,  a precizat Mihail Dupu.
Pe traseul lung de 52 de kilometri va fi însoțit, pe biciletă, de fruntașul Ralf Balint.

De la Odorheiu Secuiesc, ștafeta va fi preluată de plutonierul Marius Afilipoaie, de la Brigda 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, care va purta tricolorul cale de 47 de kilometri, până în județul vecin, la Sighișoara.
O facem pentru veterani. Am fost şi eu în teatru de misiune şi până nu eşti acolo, nu îţi dai seama ce înseamnă asta. Sunt foarte mulţi, chiar dacă nu se ştie, cu sechele, sunt mulţi răniţi şi e o punte între militarii răniţi şi civili, iar prin sport se eliberează, se creează prietenii. Am fost în Afganistan, în 2013, şase luni, am avut o misiune foarte grea, cu multe incidente, cu răniţi, am colegi răniţi. Experienţa este încă vie. Atunci era ceva extraordinar, dar cu timpul realizezi unde ai fost şi că nu e chiar aşa cum este la televizor”, a povestit plutonierul Marius Afilipoaie.
Alăuri de el, pe traseu, se va afla caporalul Filip Gergely.

La festivitatea de pedare-preluare a ștafetei au fost prezenți șeful de Stat Major al Brigăzii 61 Vânători de munte, colonelul Costel Pomană, care a reiterat adâncul respect pe care fiecare îl darorează eroilor căzuți la datorie de-a lungul timpului „pe câmpurile de bătălie ori în teatrele de operaţii din Afganistan”, precum și prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Mă bucur foarte mult să vă văd astăzi aici, într-o misiune poate mai grea decât alte misiuni pe care le aveţi. Cred că gestul dumneavoastră este o punte către societatea civilă, către cei care ar trebui să înţeleagă istoria şi sacrificiul celor şi-au dat viaţa pentru ca noi astăzi să fim aici, pentru independenţă şi pentru libertatea acestei naţii”, a afirmat prefectul Andrei.

Președintele Filialei Harghita a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, colonelul în rezervă Nicolae Baltă, i-a felicitat pe inițiatorii și organizatorii evenimentului.

Ștafeta Veteranilor Invictus a început în 11 octombrie și este organizată în contextul Anului Veteranilor de Război și sărbătoririi Zilei Armatei Române. Evenimentul este organizat de Asociaţia Voluntarilor Invictus din România, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Asociația Națională a Veteranilor de Război, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”, în semn de recunoştinţă față de jertja eroilor căzuți la datorie.

Traseul Ștafetei Veteranilor Invictus însumează 2.396 de kilometri și are ca punct terminus oraşul Carei, unde, în data de 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, va avea loc un ceremonial militar și religios la Monumentul Ostaşului Român.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole