Stagiune teatrală în limba română, în premieră la Miercurea Ciuc
Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc pune în vânzare, începând de astăzi, abonamente pentru spectacole de teatru în limba română. În premieră, românii din Miercurea Ciuc vor avea acces regulat la spectacole de teatru în limba maternă, grație proiectului „Luceafărul”, susținut de Municipalitate.
Proiectul teatral „Luceafărul” va cuprinde patru spectacole în limba română pe stagiune, jucate de trupe invitate din Târgu Mureş, Bacău şi Sfântu Gheorghe. Reprezentațiile se adresează publicului care a depășit vârsta de 14 ani.
Potrivit unui comunicat de presă al Teatrului Municipal Miercurea Ciuc, actorii Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş vor prezenta două spectacole: „Patru piesuţe politice despre duşmani”, în regia lui Sebestyén Aba la începutul lunii noiembrie, urmând să revină în partea a doua a stagiunii cu „O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărire”, după I.L. Caragiale, în regia lui Gavril Cadariu.
Actorii Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău vor înfățișa publicului piesa „Omul care a văzut moartea”, semnată de Victor Eftimiu, în regia lui Gheorghe Balint, iar cei de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe vor pune în scenă spectacolul „True West”, în regia lui Vlad Massaci.
Abonamentul „Luceafărul” poate fi cumpărat începând din data de 28 august și până în 06 octombrie, în zilele lucrătoare, între orele 10.00–13.00 și 17.00–19.00, de la casieria Teatrului Municipal din Miercurea Ciuc și asigură intrarea la cele patru reprezentații în limba română.
Costul abonamentului este de 60 lei pentru adulţi şi de 35 lei pentru elevi şi pensionari. Pentru cei care doresc să devină membri ai mecenatului care sprijină activitatea teatrului, abonamentul se poate achiziţiona la prețul de 350 lei.
Ideea derulării proiectului teatral „Luceafărul” i-a aparţinut directorului Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”, Parászka Miklós, care a dorit să le ofere românilor din Miercurea Ciuc acces regulat la spectacole de teatru în limba maternă.
„Ideea abonamentului Luceafărul este rezultatul unei evoluții culturale în oraș, este o idee a normalității. Menirea teatrului și a culturii în general este să servească locuitorii orașului și să contribuie la dialogul între etnii, între culturi”, a declarat Parászka Miklós.
Este pentru prima oară când Consiliul Local Miercurea Ciuc finanţează un program cu spectacole de teatru pentru românii din oraş. Ideea a fost promovată de consilierul Marius Ţepeluş, iar membrii Consiliului Local au votat pentru alocarea sumei de 40.000 de lei în bugetul teatrului, pentru acest proiect. Potrivit acestuia, subvenţia de 40.000 lei aprobată va fi completată prin vânzarea unui număr de minim 200 de abonamente.
Teatrul Municipal „Csíki Játékszín a fost înfiinţat în anul 1999 și este finanţat de Consiliul Local Miercurea Ciuc. Reprezentaţiile sunt în limba maghiară. Potrivit directorului Parászka Miklós, la începuturi, au fost invitate și câteva trupe românești din Brașov și, deși s-a încercat sincronizarea în limba română, sala nu s-a umplut. În ultimii ani, instituția desfășoară un festival teatral destinat copiilor, în cadrul căruia au fost incluse și piese în limba română pentru copii, care se bucură de mare succes. „Acum dorim ca cel mult dintre jumătatea aboților să fie elevi, să mobilizăm și maturii, să nu fie doar o acțiune bifată. Încercăm să facem o treabă bună”, a concluzionat directorul Teatrului Municipal din Miercurea Ciuc.
Daniela MEZEY