Aproximativ 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita au protestat, marţi, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. Fondurile alocate la începutul anului instituției s-au epuizat în august și de atunci copiii și vârstnicii din centrele de plasament din județ primesc donații de la soldați, de la personalul și deținuții din Penitenciare, de la profesori, ca să nu rămână fără mâncare.
„De aproape două luni nu mai avem finanțare pentru alimente, pentru medicamente, pentru încălzire, pentru nimic. Bugetul nostru pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie este zero, la toate articolele. De o lună și ceva toată România ne trimite alimente, toată lumea de bine ne trimite, ca să putem supraviețui. Ne aflăm aici să protestăm ca să ne audă guvernanții sau cine trebuie, autoritățile, că suntem aici și că trebuie copiii din sistem să trăiască și să trăiască decent, să li se respecte drepturile, bineînțeles și ale noastre. Sunt copii bolnavi, sunt copii care necesită foarte mult tratament și îngrijire specială. Și vreau să ne audă că existăm, că trăim, să ne finanțeze așa cum trebuie, nu să cerșim”, a declarat Antal Adela, șefa Centrului de Plasament din Toplița
Vârstnicii și persoanele cu dizabilități din centrele de asistență socială nu o duc nici ei mai bine, nu mai sunt bani pentru medicamente, nici pentru lemne de foc în prag de iarnă, iar furnizarea gazelor și a energiei electrice este pe cale să fie sistată, din cauza facturilor neachiate. Directorul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Frumoasa, Ion Pătraşcu, susține că este pentru prima oară când se confruntă cu o astfel de situație în ultimii 15 ani, de când lucrează în sistem.
„Suntem într-o situație din care noi, angajații, chiar nu mai găsim nici o cale de ieșire, în condițiile în care trebuie să ne gândim foarte bine, dacă mai putem lua hrana necesară pentru beneficiari, dacă mai putem asigura acele materiale care sunt necesare pentru igiena personală, igiena colectivă. Pur și simplu, avem bolnavi cu incontinență, mulți bolnavi au ajuns la pat, nu mai putem cumpăra scutecele necesare și nu în ultimul rând, salariile noastre – avem familii, avem copii și nu mai vedem nici o cale de ieșire din această situație. Vedem în jurul nostru faptul că toți promit zâmbind, afirmă că sunt bani, avem creștere economică, dar în realitate suntem subfinanțați și acesta este motivul pentru care am venit să protestăm”, a spus Ion Pătrașcu.
Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan, a afirmat că situaţia în care s-a ajuns era previzibilă, în condiţiile în care costurile salariale au crescut cu aproape 60 la sută faţă de anul trecut, iar alocarea bugetară din TVA a fost la 75 la sută faţă de nivelul anului 2016.
„Era clar că nu aveam cum să rezistăm. Considerăm că în ultimii 10 ani statul român a umilit sistemul de asistență socială, noi, lucrătorii din acest sistem, am fost umiliți constant. Am fost umiliți atunci când, cu ani în urmă, ni s-au tăiat salariile, și așa mici, cu 25%. Ne-au umilit când majoritatea salariaților din sistemul de asistență socială erau ținuți la un nivel de salarizare sub salariul minim pe economie. Și ne umilește și acum când avem, în sfârșit, o grilă de salarizare cât de cât echitabilă, dar nu ne mai asigură fonduri să plătim aceste salarii. Statul român umilește prin atitudinea sa și beneficiarii noștri, copiii asistați în centre, persoanele cu handicap asistate în centre, fiindcă în ultimele săptămâni de multe ori am asigurat hrana, rechizitele, bunurile necesare din donații primite de la oameni și instituții binevoitoare, atât din județul Harghita, cât și din țară”, a continuat directorul DGASPC.
Pentru a putea depăși criza financiară fără precedent, Consiliul Județean (CJ) Harghita a aprobat, la sfârșitul lunii august, în cadrul unei ședințe extraordinare, alocarea unei sume de aproximativ 500.000 de lei instituției aflată în subordinea sa, pentru salariile nete ale angajaţilor.
„Colegii din colectivul de lucru al DGASPC au dreptate, pentru că standardele de cost nu au fost aprobate de Guvern, salariile au fost majorate prin lege, dar fără susţinere financiară. CJ Harghita a alocat aproape dublu faţă de anul trecut şi, având în vedere că fondurile noastre sunt limitate, acum suntem în imposibilitatea de a mai plăti. Şi aşteptăm Guvernul să ia o decizie, prin care aceele judeţe unde se furnizează servicii de protecţie socială de calitate bună să fie susţinute, conform Constituţiei”, a arătat Borboly.
Angajaţi ai DGASPC din tot judeţul au participat la protest, purtând în mâni pancarte inscripționate: „Noi asigurăm protecţie, voi să asiguraţi finanţare”, „Nu mai vrem să ne milogim”, „Criza vine de la voi, dar o simţim doar noi”, „Şi copiii abandonaţi trebuie să mănânce”, sau „Şi noi avem dreptul la viaţă. Hrana şi medicamentele sunt indispensabile”.
Protestul a fost organizat de Sindicatul Concordia şi de Sindicatul Sanitas, reprezentanţii acestora atenționând că vor recurge toate mijloacele permise de lege pentru depășirea crizei din sistemul de protecție socială.
DGASPC Harghita asigură servicii de asistență pentru 2.640 de copii și peste 10.000 de adulți, persoane cu handicap.
Daniela MEZEY