Sute de tineri au marcat Ziua Europei în Miercurea Ciuc

Imnul Uniunii Europene, interpretat în patru limbi, un flashmob cu aproximativ 300 de participanți, concursuri menite să evidențieze diversitatea statelor comunitare și un tablou de dimensiuni impresionante, intitulat „România Zece – 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte” pictat de elevi au fost doar câteva dintre manifestările care au marcat Ziua Europei la Miercurea Ciuc.

Sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa a fost deschisă, în centrul orașului, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, de orchestra şi corul Liceului de Arte „Nagy István”, care au interpretat imnul Uniunii Europene în engleză, germană, maghiară și română. Steaguri de mari dimensiuni ale statelor membre ale Uniunii Europene au fost purtate de elevi, iar ploaia stăruitoare nu a reușit să domolească elanul a sute de tineri care au dansat pe ritmuri de Zumba, cu bucurie și credința într-o lume mai bună.
Liceenii din oraș s-au întrecut în cadrul unui concurs menit să prezinte elementele specifice ale statelor comunitare: portul tradițional, principalele caracteristici și nu în ultimul rând preparatele culinare specifice.
Și tot elevii, de la secţia de arte plastice a liceului „Nagy István”, au realizat un tablou pe un panou din pânză cu dimensiunea de 2 metri pe 3 metri, având ca temă „România ZECE – 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”, care a fost expus în fața clădirii Palatului Administrativ.
Talentul, inteligența și creativitatea elevilor au fost premiate de organizatorii manifestărilor, Instituția Prefectului și Consiliul Județean Harghita.
Cu prilejul sărbătoririi unui deceniu de la intrarea României în Uniunea Europeană, a fost organizată și prima ediție a Târgului Serviciilor Publice Europene, unde cei interesaţi au putut obţine informaţii de specialitate pe teme diverse din diferite domenii: sănătate, cadastru, educaţie, siguranţa alimentelor, statistică, piaţa forţei de muncă, prevenirea şi consilierea antidrog, siguranţa cetăţenilor în spaţiul Uniunii Europene, accesarea fondurilor europene, eliberarea Paşapoartelor, permiselor de conducere și altele.
Puțini locuitori ai orașului au participat, însă, la ceremonialul militar şi religios la împlinirea a 140 ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României și a 72 de ani de la Victoria Naţiunilor Unite asupra nazismului, care a avut loc la Monumentul Ostaşului Necunoscut.
După intonarea imnului Național și al imnului Europei, PS Andrei Moldovan, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, a susținut slujba de pomenire a eroilor martiri, alături de un sobor de preoţi.
„Omagierea ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru înfrângerea fascismului, trezeşte şi astăzi cele mai alese sentimente în rândul oştirii şi a populaţiei civile, care iartă, dar nu uită jertfele părinţilor şi bunicilor noştri pentru apărarea pâmântului românesc”, a punctat prefectul județului Harghita.
Apoi au fost depuse coroane de flori la monumental Ostașului Necunoscut, ceremonialul militar-religios încheiindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din vânători de munte, jandarmi, poliţişti, pompieri şi lucrători de la Penitenciarul Miercurea Ciuc.
Coroane și jerbe de flori au mai fost depuse la Monumentul Ostaşilor Armatei Sovietice şi la Cimitirul Eroilor din Miercurea Ciuc.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole