Ostașii din cadrul Brigăzii 61 Vânăori de Munte „General Virgil Bădulescu” și-au onorat, marți, fostul comandant, Marius Ilie Dorel Giurcă, ultimul general din Harghita, activ până mai ieri, care și-a încheiat cu cinste o carieră militară deosebită, ce însumează 41 de ani.
Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Marius Giurcă, a îmbrăcat haina militară din adolescență. Avea 15 ani când și-a părăsit localitatea natală de la poalele Munţilor Parâng, pentru a urma cursurile Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, apoi pe cele ale Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Infanterie din Sibiu, iar în 1994 a absolvit Facultatea de Comandă şi Stat Major din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare.
În anul 2001, ca o recunoaștere a strădaniei depuse şi meritelor acumulate, a fost numit comandant al Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”, în Garnizoana Miercurea Ciuc. În cei cinci ani cât s-a aflat la comanda batalionului, a ridicat instrucţia de specialitate a vânătorilor de munte la rang de prioritate absolută, iar rezultatele de excepție nu au întârziat să apară.
În 2013 a fost numit comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” și, timp de aproape patru ani, și-a onorat titlul de „alpinist militar”, evidențiind profesionalismul şi iscusinţa vânătorilor de munte în faţa partenerilor de Alianţă. Generalul Giurcă a impus o nouă imagine a Marii Unităţi de Vânători de Munte în cadrul forţelor terestre: militarii de aici au fost aleși să participe la misiuni internaţionale, atât sub egida ONU, cât şi în teatrele de operaţii din Balcani şi mai ales din Afganistan, adunând cuvinte de laudă despre profesionalismul și modul uman în care s-au implicat în misiunile UE și NATO.
Rezultatele obținute și însușirile remarcabile ale generalului Marius Giurcă au fost răsplătite, de-a lungul anilor, cu diferite distincții, între care Semnul Onorific „În Serviciul Patriei”, Emblema de Merit „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Forţelor navale, Medalia „Acţiuni Umanitare”, precum şi Ordinul „Virtutea Militară în grad de Cavaler cu Însemne pentru Militari”.
În timpul liber, a cochetat și cu scrisul, a fost coautor la redactarea lucrării „Strajă la Porţile Carpaţilor Orientali”, dedicată Brigăzii 61 Vânători de Munte, a publicat volumul „Urcuş spre crestele datoriei”, în 2004, lucrare dedicată istoriei Batalionului 24 Vânători de Munte și „Enciclopedia Vânătorilor de Munte”, în 2016.
Generalul de brigadă Marius Giurcă a fost îndrăgit de militarii pe care i-a condus și apreciat de eșaloanele superioare, care, marți, s-au întrecut în a-i evidenția meritele și a-l felicta pentru întreaga activitate pusă în slujba patriei.
Ceremoniile dedicate trecerii sale în rezervă au debutat la sediul Consiliului Judeţean Harghita, unde invitații au avut prilejul să urmărească un montaj foto-video cuprinzând momente semnificative din cariera militară a fostului comandant. A fost felicitat, i s-au adus mulțumiri și a primit daruri și plachete din partea Instituţiilor Prefectului din județele Harghita şi Covasna, a Consiliului Judeţean Harghita, din partea Statului Major al Forţelor Navale, a Inspectoratelor de Jandarmi, Poliţie şi pentru Situaţii de Urgenţă Harghita.
Pe platoul din fața palatului Administrativ din Miercurea Ciuc a fost așteptat de militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte, așezați în formație.
Ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, i-a transmis felicitări pentru rezultatele obținute, exprimându-și, totodată, „profunda gratitudine și prețuire” pentru întreaga carieră militară.
Secretarul de stat Mircea Dușa, șef al Departamentului pentru politica de apărare și planificare din Ministerul Apărării Naționale – cel care l-a numit, în urmă cu trei ani și jumătate, pe generalul Giurcă la comanda Brigadăzii 61 Vânători de Munte – a declarat: „Când vorbești frumos de misiunile și profesionalismul militarilor din Miercurea Ciuc, nu poți să vorbești altfel despre comandantul lor, pentru că până la urmă el a fost cel care a condus activitatea şi a asigurat comanda acestei Mari Unităţi. Pentru ceea ce a făcut în cei 41 de ani de carieră militară, trebuie să-i mulțumim. Și-a pus viața în slujba țării și în ultimii ani, aici, în Miercurea Ciuc, a îndeplinit foarte multe funcţii de conducere la nivelul comenduirii brigăzii şi a devenit şi comandantul acestei brigăzi”.
Mircea Dușa, fost ministru al Apărării în perioada 2012-2015 i-a înmânat generalului Marius Giurcă „Sabia cu înscrisuri gravate” – pe care acesta a promis că o va păstra „ca pe lumina ochilor” -, șefului Statului Major General, gen. lt. dr. Adrian Tonea i-a oferit fostului comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte „Emblema de onoare a Armatei României cu însemne de pace”, iar colonelul Vasile Cristea, împuternicit la comanda Brigăzii, i-a încredințat fostului său comandant „Steagul de identificare” şi „Placheta cu însemnele heraldice” ale Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.
Adresându-se militarilor, oficialităților și locuitorilor prezenți la ceremonie, generalul de brigadă Marius Giurcă a afirmat „cu mândrie” că întreaga sa carieră a fost una „de succes și a fost împlinită cu dăruire, cu responsabilitate, cu demnitate și onestitate” pe toate treptele ierarhiei militare.
„Secretul acesteia a constat în foarte multă muncă, efort, sacrificii majore, respect permanent față de profesie și atașament față de valorile și tradițiile militare. Voi rămâne permanent profund atașat față de instituția în care am fost educat și format și pe care am slujit-o cu credință și responsabilitate”, a spus generalul Giurcă.
La rândul lor, cu distinse și alese cuvinte de prețuire, camarazii i-au urat sănătate, viață lungă și bucurii alături de persoanele dragi.
Pentru ultima oară, generalul Marius Giurcă a trecut în revistă unitățile brigăzii, alături de colonelul Vasile Cristea, pe acordurile Marșului vânătorilor de munte, cântat de ostași. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.
La eveniment au participat locțiitorul Șefului Statului Major General, gen.lt.dr. Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 infanterie „Gemina”, gen.Brgd.dr. Virgil Ovidiu Pop, prefectul județului Harghita, Adrian-Jean Andrei, Preasfințitul Episcop al Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Fuleki Zoltan, comandanți și șefi ai instituțiilor sistemului național de ordine publică și siguranță națională din județ și din Miercurea-Ciuc, precum și foști comandanți ai Brigăzii 61 Vânători de Munte.
Daniela MEZEY