Un tânăr de 19 ani din Harghita salvează vieți de dincolo de moarte

Familia unui tânăr de 19 ani comuna Ciucsângeorgiu, județul Harghita, aflat în moarte cerebrală după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada fără să se asigure, și-a dat consimțământul pentru prelevarea de organe. Inima fiului lor bate, acum, în pieptul unui bărbat de 49 de ani din București, iar celelalte organe vor da șansa la viață altor bolnavi care așteaptă o minune.

În urmă cu cinci zile, tânărul s-a angajat în traversarea străzii prin fața unui autobuz. Mascat de vehicul, nu a fost văzut de șoferul unei mașini care venea pe același sens de mers și a fost izbit în plin. Victima a fost adusă la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc în comă profundă.
A suferit un politraumatism sever, cu traumatism cranio-cerebral cu hemoragie interacerebrală, de la început în comă profundă, asociat cu un traumatism toracic bilateral cu contuzie pulmonară și cu fractură de gambă dreaptă. Leziunea dominantă era cea cerebrală și a fost pus pe ventilație mecanică în Terapie Intensivă”, a relatat medicul specialist în chirurgie toracică de la SJU din Miercurea Ciuc, coordonatorul Blocului Operator Chirurgie, Adrian Dobrică.
Din nefericire, evoluţia pacientului a fost nefavorabilă, iar după trei zile de la internare, în urma investigațiilor complexe și complete, a fost declarată moartea cerebrală a tânărului.
Părinții acestuia, într-un gest de altruism rar întâlnit, și-au dat consimțămânul pentru prelevarea de organe.
Imediat, decesul a fost anunțat prin Agenția Națională de Transplant și la mai puțin de 5 ore de la înștiințare, au apărut și primele echipe de recoltare de organe: specialiștii de la Institutul de Boli Renale şi Transplant Renal Cluj-Napoca au prelevat rinichii, cei de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş – cordul, o echipă de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti a recoltat ficatul, iar oasele şi alte țesuturi (mușchi, tendoane) au fost prelevate de o echipă de la Clinica de Ortopedie a Spitalului Colentina.
Primul transplant a fost cel de cord – primul din acest an – și a fost efectuat la Târgu Mureș, la un pacient de 49 de ani din Bucureşti, diagnosticat cu cardiomiopatie ischemică. De asemenea, ochii și sângele tânărului de 19 ani din Harghita au ajuns, deja, la alți bolnavi.
Dr. Adrian Dobrică a fost puternic impresionat e gestul „extraordinar și super emoționant” al familiei tânărului, care și-a dat acordul ca organele fiului lor pierdut să salveze alte vieți.
Este un gest extrordinar, de o omenie de nedescris, super emoționant. Nici măcar ca medic nu poți să-l apreciezi, dacă nu ești pus în situația de a face așa ceva, și nici dacă te-ai afla de partea cealaltă, să fii în așteptarea unui organ și să nu mai știi de tine, că nu apare această minune. Mai ales că decizia trebuie luată în timp scurt, nu ai timp să-i pregătești pe părinți pentru așa ceva. După o discuție de numai o oră au fost absolut de acord să doneze orice. E un gest impresionant venit de la niște oameni simpli, religioși, care nu știu filosofie, e cu atât mai mult de apreciat”, a conchis dr. Adrian Dobrică.
Aceasta a fost prima prelevare de organe din acest an făcută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole