Președintele Asociației „Răsăritul Românesc” din Chișinău, Vlad Cubreacov, a prezentat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului, realitatea „dură”, obiectivă a finanțării românilor extrafrontalieri. Guvernul României a alocat Ministerului pentru Românii de Pretutindeni un buget anual de 10 milioane de lei, adică un leu/an pentru fiecare dintre cei 10 milioane de români din afara granițelor.
„Noi, milioane de români din Basarabia, am primit cu multă satisfacție vestea înființării Ministerului Românilor de Pretutindeni la București, am văzut strategia elaborată de minister, care face referire la 10 milioane de români extrafrontaieri, dar am analizat cu minuțiozitate și fondurile care se alocă nou înființatului minister. Este vorba de 10 milioane de lei anual. Raportând la cele 10 milioane de români din afara granițelor, suma alocată, vedem că revine un leu pentru un român, deci noi, românii din afara granițelor țării suntem români de un leu, aceasta este realitatea obiectivă, dură”, a spus președintele Asociației „Răsăritul Românesc” de la Chișinău.
Vlad Cubreacov a menționat că românii vor „cere cu insistență” ca Guvernul României să mărească fondurile alocate, să aloce fonduri suficiente Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, așa încât această instituție să își poată atinge obiectivele și îndeplini misiunea „cu demnitate”.
„10 milioane de români, dacă raportăm la situația din regiune, este populația unui stat vecin, Ungaria are mai puțin de 10 milioane, Serbia are mai puțin de 10 milioane, deci este o Românie în afara României, care cere să fie tratată cu demnitate și să ni se răspundă cu mijloace potrivite nevoilor reale economice pe care le întâmpinăm în afara granițelor țării”, a continuat Vlad Cubreacov.
Președintele Asociației „Răsăritul Românesc” a făcut referire la modul în care statele vecine se raportează la conaționalii din afara frontierelor și a îndemat la transferarea în România a bunelor practici existente în alte state.
„Nu putem să trecem cu vederea faptul că alte state vecine României tratează cu prioritate maximă nevoile conaționalilor lor de peste hotare. Am văzut, în Ungaria, de exemplu, Departamentul zis „Trianon” a primit 300 milioane de euro pentru 3 milioane de maghiari extrafrontalieri, (…) ar trebui să luăm exemplul bun, să transferăm în România bunele practici care există în statele vecine şi dacă ne-am raporta şi la statele occidentale, am vedea că acolo situaţia este cu mult mai bună. Deci, trebuie să ne adecvăm mijloacele bugetare la întreaga gamă de probleme cu care românii din afara graniţelor se confruntă”, a conchis Vlad Cubreacov.
Universitatea de Vară, supranumită și a Românilor de Pretutindeni, se desfășoară în perioada 13-18 august, la Complexul Sportiv Național de la Izvoru Mureșului.
Daniela MEZEY