100 de hectare de pășune împădurită ard la Toplița

100 de hectare de pășune împădurită ard la Toplița

Un nou incendiu a cuprins o pășune împădurita în zona Topliței, manifestându-se pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare în apropierea pârâului Doamnei, a Văii Doamnei și Mănăstirii Doamnei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” al județului Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că nu mai puțin de trei apeluri la 112 au semnalat, duminică seara, izbucnirea unui incendiu de mari proporții în zona pârâul Doamnei, a Văii Doamnei și Mănăstirii Doamnei.

„Este vorba despre o suprafață de aproximativ 100 de hectare de pășune împădurită, din care circa 10 hectare sunt acoperite cu puieți de brad din regenerare naturală”, a precizat Alina Ciobotariu.

Potrivit acesteia, terenul accidentat nu a permis accesul autospecialelor cu apă în zona incendiată, cele două echipaje de pompieri de la Garda nr.2 Toplița reușind să ajung la focare cu două autospeciale complexe de primă intervenție. Tot cu mașini de teren 4×4 au ajuns la focare și pompierii civili de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Toplița, precum și pădurarii de la Ocolul Silvic Toplița.

În lipsa apei, se intervine cu mijloacele de primă intervenție din dotare: lopeți, cazmale, măturoaie și racleți.

În sprijin au fost solicitate și serviciile voluntare din Gălăuțaș și Sărmaș.

„Din păcate, SVSU Gălăuțaș nu ne poate spijini, pentru că intervine la stingerea unui alt incendiu de vegetație uscată întins pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare în această comună. Rămâne să vedem dacă ne poate sprijini SVSU Sărmaș. Către incendiul de la Toplița a pornit și Grupa operativă a ISU, urmând să coordoneze intervenția” a mai spus Alina Ciobotariu.

Reprezentanta ISU a menționat că în prezent incendiul este localizat și nu mai prezintă pericol de propagare la pădurea din vecinătate, intervenindu-se pentru stingerea focarelor.

Acesta este cel de-al treilea incendiu de vegetație izbucnit în zona Topliței în ultimele trei zile. Flăcările au mistuit peste 135 de hectare de pășune și pășune împădurită din zonă de vineri și până duminică.

Daniela MEZEY

Alte Articole