11 zile și peste 100 de manifestări dedicate Zilelor Judeţului Harghita

Zilele Județului Harghita, ajunse la cea de-a XIII-a ediție, au debutat joi și se vor încheia în data de 4 iunie. Cele peste 100 de manifestări organizate în această perioadă – evenimente culturale, sportive, turistice, gastronomice – sunt reunite sub tematica „În spiritul aşteptării Rusaliilor”, sărbătoare în centrul căreia stă Pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc, considerat cel mai mare al lumii catolice din Europa Centrală şi de Est.

Anul acesta se împlinesc 450 de ani de la primul pelerinaj votiv de la Şumuleu-Ciuc, procesiune care reunește familii, prieteni și credincioși din toate colțurile lumii. De aceea, toate acțiunile organizate de Zilele Județului în săptămâna care precede marea sărbătoare a Rusaliilor și-au propus să prezinte valorile culturale, comunitare, istorice și naturale din zonă.
Sărbătorile pentru noi înseamnă să fim alături de cei dragi, de familie şi de prieteni. La sărbători sosesc acasă rudele, copiii, vin musafirii şi, profitând de această ocazie, noi vrem să prezentăm lumii valorile comunităţii noastre, într-un mod care să aibă în centrul atenţiei evenimentul religios de la Şumuleu, sărbătoare la care să fim împreună şi să ne dea putere şi pentru zilele de lucru”, a declarat Biró Barna Botond, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
Evenimentele culturale, sportive, gastronomice sau turistice, târgurile şi expoziţiile, toate se doresc a fi puncte de atracţie pentru localnici, dar mai ales pentru oaspeţii care vor ajunge, în următoarele zile, în Harghita.
Programul Zilelor Județului este structurat pe zonele Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni şi cuprinde manifestări dintre cele mai diverse, menite să etaleze tradițiile și obiceiurile caracteristice acestor regiuni: târguri meşteşugăreşti, spectacole folclorice, prezentarea colecţiilor caselor muzeale din judeţ, expoziţii de artă, dar și de fotografii ale costumelor populare vechi, vizite la grădini ecologice cu plante medicilnale, prezentări de produse tradiționale, concursuri gastronomice, festivaluri, concerte, manifestări teatrale și evenimente sportive în mijlocul naturii.
Prin aceste programe dorim să contribuim la pregătirea sufletelui pentru marea sărbătoare, să facem mai uşoară truda pelerinilor, să-i ajutăm să-şi încarce sufletul, să le acordăm clipe de neuitat, bune impresii, care să-i facă să se reîntoarcă pe meleagurile noastre”, susțin organizatorii.
Printre atâtea intenții bune și gânduri frumoase exprimate de organizatori, se insinuează o undă de tristețe: manifestările în limba română sunt cvasi-inexistente. Organizatorii susțin că de vină sunt autoritățile și organizațiile din zona de nord a județului – zona Topliței, cu populație majoritar românească -, întrucât „nu au răspuns invitațiilor trimise și apelurilor” lansate de aceștia. În Harghita, însă, trăiesc români contribuabili nu doar în nord, ci  și în zona Ciuc, în municipiul reședință al județului Miercurea Ciuc, și în zona Gheorgheni și în zona Odorhei …

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole