113 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la procesiunea de Rusalii de la Șumuleu-Ciuc

Peste 120.000 de pelerini la cea mai mare procesiune catolică de Rusalii din Europa Centrală și de Est

113 persoane care au participat, sâmbătă, la procesiunea de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc, în județul Harghita, au avut nevoie de îngrijirile medicale, 13 dintre acestea fiind transportate la spital după ce au suferit crize cardiace, fracturi entorse sau luxații.

Directorul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Harghita, Peter Szilárd, a declarat că la cele patru puncte unde SAJ a asigurat asistenţă medicală de urgenţă au fost trataţi 107 pacienţi, din care 11 au fost transportaţi la spital pentru investigaţii şi tratament de specialitate.
Potrivit acestuia, din cele 11 persoane, 9 au suferit diferite entorse: de gleznă, de genunchi, luxaţii sau fracturi de membre. De asemenea, au necesitat transportul la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Miercurea Ciuc un pacient cu crize epileptice multiple şi un pacient care a suferit un infarct miocradic acut, acesta fiind transferat, ulterior, la Spitalul din Târgu Mureş, pentru tratament şi intervenţii de specialitate.
Dr. Peter Szilárd a mai spus că cea mai mare parte a pacienților a beneficiat de asistenţă medicală de urgenţă la cele patru puncte ale SAJ.
Cele mai multe dintre persoanele care au necesitat îngrijiri medicale au suferit lipotimii din cauza căldurii și a oboselii. De asemenea, am avut 21 de cazuri hipertensiune arterială, insolaţii, muşcături de căpuşe, atacuri de panică şi alte afecţiuni. Noi am fost pregătiţi, ştiam că va fi vreme frumoasă şi ştiam că, dacă nu va ploua, vor fi frecvente cazurile de lipotemie şi de hipertensiune arterială”, a precizat dr. Peter Szilárd.
Șeful SAJ Harghita a menționat că, pentru a asigura asistența medicală, la locul pelerinajul au fost pregătite să intervină 15 ambulanţe, dintre care zece cu medici, toţi angajaţii din zona Ciuc fiind prezenți la lucru.
Alte 6 cazuri au fost rezolvate de pompierii de la punctul medical avansat.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că la punctul de prim-ajutor al SMURD s-au prezentat patru persoane: una cu o tăietură la deget, două cu entorse și una cu suspiciune de fractură, care au primit îngrijiri medicale pe loc, iar pentru alte două persoane s-a solicitat, prin 112, transportul la UPU a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, după ce au suferit entorse.
Peste 120.000 de persoane au participat, sâmbătă, la pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, avându-și originea în urmă cu patru secole şi jumătate.
În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Credincioşii, adunaţi la Şumuleu sub conducerea preotului István din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi împreună cu ceilalţi s-au rugat lui Dumnezeu şi Sfântei Fecioare, exprimindu-şi astfel recunostinţa pentru obţinerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni din toate colţurile lumii vin anual în pelerinaj la Şumuleu Ciuc şi participă la procesiunea religioasă.

Daniela MEZEY

Alte Articole