12 elevi și un profesor din județul Hunedoara, care participă la un program educațional în orașul Bălan, au fost internați, la sfârșitul săptămânii, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, cu suspiciune de toxiinfecție alimentară. Cauza îmbolnăvirii este încă necunoscută.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi a relatat că săptămâna trecută a ajuns în orașul Bălan un grup de 110 elevi din Hunedoara, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani.

Elevii au fost cazați la internatul unui liceu din localitate și au mâncat la cantina acestuia, autorizată și renovată recent, meniul fiind pregătit de personalul specilizat calificat angajat al Primăriei, din produse achiziționte de un lanț de magazine din afara județului.

În noapte de sâmbătă spre duminică, 12 copii și un profesor s-au prezentat la spital cu febră, grețuri și vărsături, fiind internați la Secția de Boli Infecțioase, cu suspiciune de toxiinfecție alimentară.

Noi ne-am deplasat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică la spital. Când au fost aduși copiii, era aproape de dimineață, prezentau febră, grețuri și vărsături. În paralel, inspectorii noștri au mers la Bălan, au luat mostre din alimente și din preparatele care le-au fost servite copiilor în cantina liceului, iar probele au fost aduse la laborator, pentru analize. De asemenea, au fost recoltate probe de la personal care deservește cantina și de la elevi. Așteptăm rezultatul și vom vedea în ce direcție vom stabili diagnosticul”, a declarat directorul DSP Harghita.

Potrivit acesteia, „cantina unde au mâncat copiii este autorizată, recent renovată, condițiile de acolo sunt foarte bune, iar personalul  este calificat”.

Dr. Tar Gyöngyi  a subliniat că alimentele au fost achiziționate ambalate, aduse din alt județ, „dintr-un lanț de magazine care vinde angro și care nu există în județul Harghita”. Copiii au consumat pui la cină și ouă la micul dejun.

În momentul de față nu știm care este cauza îmbolnăvirii, investigațiile de laborator sunt în curs. Suspicionăm o toxiinfecție alimentară, care se va confirma sau infirma, în funcție rezultatele probelor de laborator. Avem un laborator performant, avem și laborator bacteriologic și posibilitatea să analizăm probele din mai multe puncte de vedere”, a menționat șefa DSP Harghita.

DSP nu exclude posibilitate ca elevii să fi consumat alimente din altă parte care să îi îmbolnăveacă,  dar faptul că fac parte dintr-un grup, că 12 dintre copii s-au îmbolnăvit în același timp și în același loc, pe filiera epidemiologică ridică suspiciunea  toxiinfecției alimentare.

Inspectorii de  Sănătate Publică au sistat orice activitate în cantina liceului din Bălan, pentru a înlătura riscul de noi îmbolnăviri, dispunând ca alimentația elevilor să fie rezolvată din altă sursă, cel mai probabil printr-o firmă de catering, în condițiile în care în Bălan nu există restaurant.

Totodată, a fost anunțată și Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, să facă investigații pe filiera de proveniență a alimentelor, pentru a determina dacă acestea au fost sursa infecției.

DSP a mai dispus ca medicul de familie din Bălan, care este și medic de medicină școlară, să facă un triaj, pentru a se asigura că nu există și alți elevi bolnavi în grup,  care să nu își fi declarat simptomele, din teamă de spital. Dr. Tar a afirmat că toți copiii au fost consultați în cursul zilei de ieri.

Din fericire, cei 12 elevi internați la Secția de Boli Infecțioase și profesorul lor nu sunt grav bolnavi, sunt supravegheați îndeaproape de medici și asistente și deja se simt mai bine.

Pimarul orașului Bălan, Gheorghe Iojiban, exclude posibilitatea ca sursa de infecție să se afle în bucătăria și sla de mese a liceului, recent renovate și igienizate și bănuiește că totul a pornit de la unul dintre alimentele achiziționate din angro. Edilul a declarat că, dacă se va dovedi că vreunul din produsele procurate este responsabil de îmbolnăvirea copiilor, va reclama firma de la care au fost cumpărate la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului.

Daniela MEZEY