Bugetul Consiliului Județean (CJ) Harghita pe anul în curs este cu 39 de milioane de lei mai mic decât cel din 2017. Președintele CJ, Borboly Csaba, susține că deficitul nu va afecta investițiile, doar cheltuielile de funcționare ale instituției. Prioritățile, în 2018, sunt reabilitarea drumurilor, finanțarea programelor destinate tinerilor și continuarea investițiilor la Spitalul Județean de Urgență.
Principalul punct al ordinii de zi a fost adoptarea bugetului de venituri și cheltuieli al instituției pe anul 2018, unul mai mic cu 39 de milioane de lei, ca urmare a „deciziilor Guvernului demis”, a susținut președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.
„Am semnalat de mai multe ori că deciziile Guvernului demis vor conduce la blocarea totală a activității consiliilor locale, doar din simplul motiv că se dorește finanțarea bugetelor exagerate ale instituțiilor centrale. Deocamdată, acest fapt se transpune într-un deficit de 39 milioane de lei în județul Harghita. Acest deficit este pe partea de funcționare, pentru că nu putem renunța la continuarea investițiilor începute și cele planificate de a începe în acest an, dat fiind faptul că aceste investiții au un efect semnificativ asupra creșterii economice”, a afirmat Borboly Csaba.
Potrivit acestuia, în 2018 este asigurată finanțarea lucrărilor de reabilitare a drumului județean 123E în comuna Păuleni, finalizarea lucrărilor la podul de la Ciceu, lucrările la drumul 127A și repararea podețelor la Iavardi și Valea Rece, grav afectate de inundații.
Vor fi reabilitați 200 de kilometri de drumuri judeţene, printre investițiile care vor fi demarate în cursul acestui an numărându-se drumul către stațiunea Băile Harghita și cel către Vârful Liban, lucrările pe DJ 134, înspre hotarul cu județul Mureș, execuția de lucrări la podul peste râul Târnava Mare pe DJ 137, în satul Porumbenii Mari și continuarea programului de amenajare a trotuarelor în localitățile Ciumani, Joseni, Zetea și Dealu.
Consiliul Județean Harghita a declarat anul 2018 „Anul tineretului”, iar programele organizate au în vedere cu prioritate sprijinirea tinerilor, să își contruiască viitorul pe meleagurile natale. Tinerii vor fi ajutați, totodată, să își dezvolte spiritul antreprenorial, fiind planificată, în acest scop, înființarea a patru incubatoare de afaceri la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc și în Gheorgheni.
Au fost aprobate și programele de finanțare nerambursabilă a oganizațiilor non-guvernamentale de tineret, familiale și culturale, concursuile de proiecte organizate în acest sens urmând să fie publicate pe site-ul CJ Harghita, în presă și pe rețelele de socializare în următoarele două săptămâni.
Consiliul Județean Harghita continuă, în 2018, investițiile la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, „scopul primordial” fiind obținerea încadrării ca spital de categoria a II-a, regional. Și tot în acest an vor începe și demersurile în vederea mutării secțiilor de pneumologie şi boli infecţioase de la Șumuleu-Ciuc, care funcţionează într-un imobil retrocedat Bisericii Catolice.
Sedința ordinară a Consiliului Județean Harghita s-a desfășurat în satul Daia (comuna Ulieș), care adăpostește Biserica Reformată-Calvină, ridicată în secolul al XIV-lea, aflată în plin proces de restaurare.
În dechiderea ședinței, gazdele și consilierii județeni au păstrat un moment de reculegere în memoria senatorului UDMR Verestóy Attila, răpus, în urmă cu o săptămână, de o boală incurabilă.
Daniela MEZEY