Atenție la vipere și la căpușe!

Două persoane au fost mușcate de șarpe – una dintre acestea de viperă -, și alte 111 de căpușe de când a dat căldura. Medicii le recomandă iubitorilor de drumeții și de ieșiri la iarbă verde atenție sporită, îmbrăcăminte adecvată și la nevoie să solicite imediat ajutor specializat.

Din cele două cazuri de mușcătură de șarpe, unul a fost confirmat ca fiind mușcătură de viperă.
Managerul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a detaliat că o femeie din stațiunea Băile Harghita a fost mușcată de degetele de la mână de o viperă ascunsă în iarba deasă, în timp ce plivea în grădina casei sale. O ambulanță a transportat-o la Unitatea de Primiri Urgenţe.
Pacienta a primit tratament specific, cu ser antiviperin, și este în afara oricărui pericol. A plecat vindecată din spital”, a declarat dr. Demeter Ferenc.
Potrivit acestuia, cel de-al doilea pacient care s-a prezentat la UPU a fost muşcat de un şarpe „neconfirmat a fi viperă, a primit tratament preventiv şi suportiv şi se află în afara oricărui pericol”.
Medicii recomandă ca persoana mușcată să fie adusă de urgență la spital. De mare ajutor le este o descriere a șarpelui, ca să își poată da seama dacă este vorba despre un exemplar veninos.
Pacienți cu mușcături de căpuse s-au prezentat la spital încă din aprilie, deși vremea nu a fost caldă, ba chiar a nins la începutul și în a doua decadă a lunii în mai multe zone ale județului. Potrivit medicilor, în lunile aprilie și mai au ajuns la Spitalul Județean peste 30 de persoane mușcate de căpușe. De atunci numărul acestora a crescut, ajungându-se, în prezent, la 111 pacienți care au solicitat ajutor specializat.
Comparativ cu anii trecuți, oamenii au înțeles că este mai bine să nu îndepărteze singuri insecta, ci să se prezinte la medic deîndată, evitând apariția complicațiilor.
„Ca evoluție, față de anul trecut putem concluziona că pacienții se prezintă la timp, ori la medicul de familie, ori la serviciul de Urgențe și nu mai avem cazuri atât de neglijate, atât de agravate”, a precizat dr. Demeter.
Specialiștii atrag atenţia iubitorilor de plimbări în aer liber să evite zonele în care pasc oile sau caprele, să poarte îmbrăcăminte deschisă la culoare – pe care căpușele se pot observa ușor -, și care să le acopere mâinile şi picioarele.
Insectele hematofage reprezintă un pericol și pentru locuitorii care profită de vremea bună și ies la iarbă verde. Doctorii recomandă să nu se stea direct pe iarbă și în cazul în care căpușele se înfig în piele, să se apleze la medic pentru extragerea lor.
Trebuie să ne ferim, să nu e întindem direct pe iarbă, să avem cu noi o pătrură și dacă observăm căpușe în tegumetele noastre, este bine să nu le scoatem, pentru că facem mai mult rău. Să ne adresăm specialistului, care știe cum trebuie procedat, medicului de familie sau chiar la Urgență, în lipsa acestora”, a precizat dr. Demeter Ferenc.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Harghita a avertizat că pericolul major în cazul înțepăturilor de căpușe este boala Lyme, o afecțiune bacteriană destul de greu de diagnosticat, transmisă de insecta purtătoare a bacteriei Borrelia burgdorferi. Descoperită și tratată la timp, poate fi „ținută în echilibru”, însă netratată poate avea o evoluție gravă.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole