Batalionul 435 Sprijin Logistic „Ciuc” și Batalionul 468 Artilerie Antiaeriană „Trotuș” au aniversat 15 ani de existență. Curajul, profesionalismul și responsabilitatea sunt însușirile esențiale ce îi cracterirează pe militarii acestor unități, care își servesc patria şi onorează misiunile încredinţate sub egida ONU şi NATO.
Cele două unități fac parte din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, aflată în subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. La ceas aniversar, alături de militarii harghiteni au fost reprezentanții eșaloanelor superioare, ai Prefecturii Harghita, foști comandanți ai unităților și camarazii de arme, precum și invitați speciali, prieteni de suflet ai militarilor.
Primii sărbătoriți au fost logisticienii de la Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc”, încredințat, între altele, cu executarea misiunilor specifice de organizare, planificare și executare a aprovizionării cu meteriale, executarea transporturilor și asigurarea asistenței medicale.
Locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, general de brigadă Nicolae Tonu, a dat citire mesajului șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu.
„Batalionul cu un colectiv unit și orientat spre performanță se vede ca o structură bine definită, subordonată Brigăzii 61 Vânători de Munte «General Virgil Bădulescu», cu o comandă fermă și competentă, acționând cu răspundere și energie pentru îndeplinirea tuturor misiunilor și sarcinilor la nivelul performanțelor impuse de noile cerințe de transformare și redimensionare a organismului militar. La zi aniversară, vă mulțumesc pentru realizările de până acum și vă urez success în îndeplinirea proiectelor de viitor, reușite personale și profesionale, sănătate dumneavostră și celor pe care îi prețuiți. La mulți ani!”, le-a transmis militarilor șeful Statului Major al Forțelor Terestre.
Șeful Statului Major General al Armatei Române, general Nicolae Ionel Ciucă, dorind să răsplătească meritele personalului unității militare, „în semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate și obținerea de rezultate meritorii în procesul instruirii” a conferit Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc” „Emblema de Onore a Statului Major General”.
În mesajul său – rostit de subprefectul Petres Sándor -, prefectului județului Harghita, Adrian-Jean Andrei, le-a mulțumit logisticienilor pentru sprijinul dat „ori de câte ori comunitățile locale din județ au avut nevoie, pentru salvarea de vieți omenești și a bunurilor populației” în urma efectelor meteorologice și hidrologice periculoase, pentru cooperarea „foarte bună” cu Intituția Prefectului, dar și cu instituțiile administrației publice județene și locale din județ. Reprezentantul Guvernului în Harghita i-a felicitat pe militari și pentru renumele câștigat în teatrele de operații, unde au reprezentat cu cinste România.
Comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă dr. Virgil Ovidiu Pop, a remarcat, în mesajul său, profesionalismul militarilor batalionului care au participat la misiuni internaționale, „fapt ce a contribuit la creșterea prestigiului României și a partenerilor din cadrul Alianței transatlantice”.
„Vă adresez îndemnul de a vă cinsti înaintașii care au pus bazele a ceea ce reprezintă astăzi unitatea dumneavoastră prin inițiativă și responsabilitate, prin promovarea unei atitudini demne și animați de simțul datoriei. Domnilor ofițeri, maiștri militari, soldați și gradați profesioniști, personal civil contractual, cu ocazia aniversării a 15 ani de la înființarea Batalionului 435 Sprijin Logistic Ciuc, vă felicit și vă doresc dumneavoastră și familiilor dumneavoastră multă sănătate, prosperitate, împliniri și satisfacții în realizarea aspirțiilor profesionale. La mulți ani!”, le-a comunicat general de brigadă dr. Virgil Ovidiu Pop.
Aniversarea a 15 ani de existență a Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc” și a Batalionului 468 Artilerie Antiaeriană „Trotuș” a coincis cu ziua în care cariera militară a generalui de brigadă Marius Giurcă și mandatul acestuia de comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte s-au încheiat, urmând ca în data 3 iulie să aibă loc ceremonialul de predare-primire a comenzii și drapelului brigăzii.
Pentru ultima dată din funcția de comandant, generalul Giurcă le-a mulțumit militarilor din subordine pentru „tot ceea ce au făcut, la un înalt standard profesional”.
„Sunt deosebit de onorat că am fost comandantul Brigăzii și comandantul dumneavoastră, mă mândresc cu acest lucru, sunt onorat că toți dintre dumneavoastră mi-ați fost subordonații de nădejde și ați contribuit din plin la obținerea tuturor meritelor și recunoștinței pe care a primit-o brigada noastră în decursul ultimilor ani, cât m-am aflat la comandă, fie în calitate de șef de Stat Major, fie în calitate de comandant al Brigăzii. Ați demonstat competență și profesionalism și toate activitățile nu s-ar fi putut defășura la cel mai înalt nivel fară sprijinul direct, fără efortul și sudoarea dumneavoastră, a tuturor, a ofițerilor, a maiștrilor militari, subofițerilor, a personalului civil contractual de care amintim mai rar, dar care are un rol deosebit de important în special la Batalionul Logistic, pentru că funcțiile îndeplinite de aceștia sunt deosebit de importante pentru bunul mers al tuturor problemelor și activităților. Vă mulțumesc din suflet pentru ceea ce ați făcut, vă felicit încă o dată și vă doresc mult succes în continuare, asigurându-vă de toată recunoștința și gratitudinea mea, indiferent unde mă voi afla. Am onoarea să vă salut!”, a încheiat generalul de brigadă Marius Giurcă.
La rândul său, comandantul Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc”, colonel Cătălin Beșa, a trecut în revistă a principalelor repere istorice și realizări ale batalionului înființat în urmă cu 15 ani, ca urmare a noii concepții de asigurare a spijinului logistic și necesității adaptării sistemului național de apărare la tendințele fenomenului militar contemporan.
„Ziua Drapelului Național a anului 2009 reprezintă un moment emoționant și în același timp onorant, zi în care a fost înmânat drapelul de luptă de către președintele României (Traian Băsescu – n.a.). În această perioadă au fost parcurși peste un milion cinci sute de kilometri destinați transporturilor speciale pe timpul reorganizării brigăzii, a exercițiilor executate de către Marea Unitate sau unitățile subordinate, pentru înlăturarea efectelor produse de inundații pe raza județului Harghita în vara anului 2005 și pentru acordarea de ajutoare populației afectate de căderile abundente de zăpadă din localitățile Moreni și Mărășești în iarna anului 2012”, a spus acesta.
Șeful logisticienilor a vorbit și despre cei 70 de militari din cadrul batalionului care au participat, în decursul celor 15 ani, la misiuni externe în Irak, Afganistan, Bosnia-Herțegovina și Sudan.
„Am convingerea că experiența acumulată în toți acești ani ne va permite pe mai departe, asemeni unui cuvânt către timp, să demonstrăm că suntem pregătiți să ne îndeplinim misiunile , oricât de solicitante ar fi acestea”, a conchis colonel Cătălin Beșa.
Manifestări similare prilejuite de împlinirea unui deceniu și jumătate e existență s-au desfășurat și la Batalionul 468 Artilerie Antiaeriană „Trotuș” din Lunca de Sus, unitate militară aflată în subordinea Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.
Activitățile omagiale, la care au participat locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă dr. Nicolae Tonu, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, general de brigadă Marius Giurcă, subprefectul județului Harghita, Petres Sándor, foști comandanți ai unității și camarazii de arme, invitați și familiile cadrelor, precum și primarii localităților Lunca de Sus și Lunca de Jos, au debutat cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor trei militari decedați în tragicul accident de la Valea Urdii.
În cadrul ceremoniei aniversare, pentru merite deosebite în procesul de instruire, Drapelul de Luptă al Batalionului a fost decorat de către generalul de brigadă dr. Nicolae Tonu cu „Emblema de Onoare a Statului Major General”.
foto: Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”
Daniela MEZEY