Şapte bombe de aruncător din al Doilea Război Mondial au fost descoperite lângă calea ferată din comuna Lunca de Jos, de muncitorii care lucrau la înlocuirea barierei. Elementele de muniţie au fost ridicate de pirotehnişti, transportate și depozitate în siguranță, urmând să fie distruse.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a relatat că, în timp ce lucrau la modernizarea barierei, muncitorii de la CFR au găsit o bombă de aruncător şi au oprit imediat lucrările, alertând echipa de pirotehniști a ISU, să ridice elementul de muniție decoperit în pământ, lângă calea ferată din comuna Lunca de Jos.

Potrivit acesteia, în timpul cercetării și detectării terenului, pirotehniştii au mai descoperit alte şase bombe, depozitate una peste alta. Muniția a fost transportată şi depozitată în siguranţă, urmând să fie distrusă în perioada următoare.

Cele şapte bombe de aruncător găsite de muncitori prezentau un real pericol, riscând să explodeze dacă erau lovite sau manevrate greşit. Apreciem ca fiind foarte corectă atitudinea apelantului la 112, de a solicita intervenția unui echipaj specializat şi oprirea oricărei activități în zona respective”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU.

Alina Ciobotariu a precizat că de la începutul anului, echipa specializată din cadrul ISU Harghita a executat 14 misiuni pirotehnice de ridicare a unor elemente de muniţie, descoperite cu ocazia efectuării de lucrări agricole sau de infrastructură.

În momentul identificării unor elemente de muniție rămase neexplodate, indiferent de starea acestora, acoperite sau nu de rugină sau aflate într-o stare vizibilă de degradare, opriți orice activitate în zonă şi solicitați intervenția echipajului specializat”, a atenționat Ciobotariu.

Harghita este una dintre zonele din țară în care cele două conflagrații mondiale au cunoscut desfășurări masive de trupe, cu cantități însemnate de armament și muniție.

Daniela MEZEY