Cele cinci persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 61 de ani, au constrâns, de-a lungul lunilor octombrie și noiembrie, un bărbat de 65 de ani şi o femeie de 25 de ani, sub presiunea dezvăluirii unor detalii de viață intimă, să le plătească diverse sume de bani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că cele două victime ale șantajului, ambele din Miercurea Ciuc, au depus plângere la Poliție, reclamând că în perioada octombrie-noiembrie ar fi fost constrânse să plătească diverse sume de bani șantajistilor, în schimbul promisiunii de a nu face publice informațiile compromițătoare pe care le dețin.

După depunerea plângerii, , la nivelul IPJ a fost organizată, în zilele de 7 şi 8 decembrie, o acţiune cu efective mărite, pentru documentarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite de comiterea infracţiunii de şantaj.

Astfel, a fost organizat un flagrant, urmat de 6 percheziţii domiciliare, 5 în municipiul Miercurea Ciuc şi una în judeţul Covasna, la persoane bănuite de şantaj, în urma cărora au fost ridicaţi 1.050 de lei și 200 de euro, cu privire la care există indicii că proveneau din săvârşirea unor infracțiuni, telefoane mobile și un calculator.

Trei femei şi doi bărbaţi, cu vârste cuprinsă între 18 şi 61 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi Judecătoriei Miercurea Ciuc, cu propunerea de arestare preventivă.

În cauză, magistrații au dispus arestarea preventivă a doi inculpaţi, un bărbat şi o femeie, pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de ceilalţi trei a fost dispusă măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

Polițiștii continua cercetările, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc.

Gheorghe Filip a menționat că la activitățile de constituire a dovezilor activităţii infracţionale și de prindere a persoanelor responbile de șantaj au participat polițiști de la structurile de ordine publică și investigații criminale, criminaliști, precum și alți lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Daniela MEZEY