COLAN DACIC DIN ARGINT, VECHI DE 2.000 DE ANI, DESCOPERIT ÎN HARGHITA

COLAN DACIC DIN ARGINT, VECHI DE 2.000 DE ANI, DESCOPERIT ÎN HARGHITA

Un colan dacic torsadat cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, a fost descoperit la Siculeni, în județul Harghita. Specialiștii susțin că este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice în zonă, din ultimele trei decenii.

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Harghita, Bakos László, a declarat că această piesă de valoare inestimabilă a fost găsită de către un căutător de comori, cu ajutorul unui detector de metale, într-o zonă agricolă situată în extravilanul comunei Siculeni.

Potrivit directorului Bakos, colanul dacic a fost predat inițial Primăriei comunei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit, după care conducerea primăriei l-a predat Direcției Județene pentru Cultură Harghita.

„Torques-ul (colanul trosadat – n.a.) este din argint cântărește 206 grame, este în stare foarte bună și, după spusele colegului meu arheolog, are o vechime de aproximativ 2.000 de ani, aparținând perioadei de afirmare a civilizației dacice. Este foarte valoros, în țară mai sunt doar trei sau patru astfel de exemplare, după cum am auzit din bronz și din aur, expuse în diferite muzee. Deci, este un artefact foarte rar. Este cea mai mare descoperire arheologică făcută din 1989 încoace pe raza județului Harghita”, a precizat Bakos László.

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Harghita a mai spus că Ministerul Culturii a fost informat, joi, despre descoperirea arheologică de la Siculeni, arheologii urmând să analizeze dacă se impune deschiderea unui șantier în extravilanul comunei Siculeni.

Bakos László apreciază că „ar fi corect ca artefactul să rămână în Harghita, unde a fost descoperit” și expus la unul dintre muzeele din județ.

Daniela MEZEY

foto: Direcția Județeneană pentru Cultură Harghita

 

 

 

 

 

Alte Articole