Consiliul Județean Harghita: „Nu e pericol de epidemie la Șumuleu-Ciuc, pelerinii sunt așteptați la sărbătoarea Rusaliilor”

Consiliul Județean Harghita: „Nu e pericol de epidemie la Șumuleu-Ciuc, pelerinii sunt așteptați la sărbătoarea Rusaliilor”

În contextul îngrijorărilor ivite după apariția mai multor articole în presa internă și internațională cu privire la focarele de rujeolă din România, conducătorii Consiliului Județean și Direcției de Sănătate Publică (DSP) susțin, într-un comunicat de presă emis miercuri, că pelerinii care vin în acest an la marea procesiune de Rusalii în Harghita nu au motive să se teamă, fiindcă „nu există pericol de epidemie”, deși la Șumuleu-Ciuc este un focar de rujeolă. „Pelerinii sunt așteptați la sărbătoarea Rusaliilor” îndeamnă autoritățile.

Directorul DSP Harghita, Tar Gyöngyi, confirmă că „există un focar de infecție în rândul comunității rome de la Șumuleu-Ciuc”, însă „nu este vorba despre o epidemie și nu este motiv de panică, deoarece 18 copii infectați au fost internați în spital, restul membrilor familiilor fiind vaccinați”.
Nu este epidemie, majoritatea locuitorilor din județ este vaccinată împotriva rujeolei. Totodată, nu vor fi schimbări în programul pelerinajului, nefiind necesară luarea măsurilor speciale”, a declarat Tar Gyöngyi, citată de Biroul de presă al Consiliului Județean.
Directorul DSP Harghita a atenționat că în cazul maselor mari de oameni, epidemiile, în general, pot fi luate în considerare, însă mare parte a populaţiei a fost vaccinată.
În cazul acelor persoane despre care nu sunt informații concrete, dacă au fost vaccinate, acestea sunt sfătuite să nu interacționeze cu mase mari de oameni”, a adăugat șeful DSP.
Preotului franciscan Urbán Erik, unul dintre principalii organizatori ai pelerinajului de Rusalii de la Șumuleu-Ciuc, este de părere că „în fiecare an se ivesc situații neprevăzute”, însă îi îndeamnă pe pelerini , să participe la procesiune „pe propria răspundere”.
„Pregătirile se desfășoară fără probleme, pelerinii sunt așteptați cu drag, iar locul de pelerinaj este pregătit în mod corespunzător, la fel ca și în anii trecuți, pentru a putea primi numărul mare de oameni”, susține preotul franciscan.
Urbán Erik și președintele Consiliului Județean consideră că zvonurile nu ar trebui să pericliteze sărbătorirea Rusaliilor.
Borboly Csaba a adăugat că inducerea unei stări de spirit negative, care să umbrească evenimentele organizate cu ocazia Rusaliilor, nu este de bun augur pentru regiune și susține că „este mai mare probabilitatea ruperii unui picior, decât a contactării rujeolei, la pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc”.

Daniela MEZEY

Alte Articole