Cursuri suspendate la grădinița din Căpâlnița; instituția continuă să funcționeze

Direcţia de Sănătate Publică Harghita (DSP) a suspendat cursurile grădiniţei din Căpâlniţa, motivând că funcționează „într-o clădire complet necorespunzătoare”, la etajele 1 și 2 ale unui bloc de locuințe.  Însă instituția continuă să funcţioneze, fiindcă alt loc de educare a preșcolarilor nu există în comună.

Directorul executiv al DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, susține că grădinița din comuna Căpâlnița este singura unitate de învățământ din județ care s-a închis până acum, pentru că funcționează „într-o clădire complet necorespunzătoare, la două etaje ale unui bloc de locuințe, nu are nici intrare separată, nici condiții amenajate”.

S-a emis o decizie de suspendare a activității, la Căpâlnița. (…) Dacă solicitau un aviz temporar, în care noi am fi prescris și am fi găsit împreună soluții ca să poată funcționa până la amenajarea unei noi locații, poate am fi putut găsi soluții, dar nici nu s-a solicitat și acum înțeleg că nici nu au posibilitatea să mai aloce fonduri pentru noi amenajări”, explică șefa DSP Harghita.

Primarul comunei Căpâlniţa, Benedek László, declară că, în ciuda suspendării dictată de DSP, grădinița funcționează în continuare, deoarece în prezent nu există altă soluție pentru educarea celor aproximativ 60 de preșcolari din localitate.

Funcționează, și nu începând cu anul acesta; și anul trecut, și anul celălalt a funcționat tot acolo. Apartamentele sunt făcute bine, sunt condiții foarte bune, ca să meargă cursurile cum trebuie. Părinții n-au reproșat nimic din punct de vedere al condițiilor. Altă locație nu am avut să le dăm, asta e cea mai bună soluție”, precizează primarul Benedek László.

Edilul menționează că Primăria a câștigat un proiect în valoare de 500.000 de euro pentru construirea unei grădiniţe noi, cu cinci grupe, că licitația a fost câștigată de o firmă din Odorheiu Secuiesc, contractul de execuție a fost semnat și nu mai lipsește decât autorizaţia de construcţie, pentru ca aceasta să treacă la treabă.

După ce firma se apucă de construit noua clădire unde va funcționa grădiniță, în doi ani ar trebui finalizată construcția. Asta și vrem, la anul, dacă se poate, să începem acolo, dar asta nu depinde de noi. Trebuie să iasă o grădiniță foarte frumoasă”, subliniază Benedek László.

Lăsând la o parte absurdul situației, până la construirea noii grădinițe preșcolarii din Căpâlnița vor continua să învețe în actualul sediu, cum au făcut-o și până acum, chiar dacă activitatea a fost suspendată.

Daniela MEZEY

 

 

 

Recomandari

Alte Articole