Localităţile Şicasău şi Liban din județul Harghita au rămas duminică dimineaţa fără curent electric, după ce un brad s-a prăbușit peste liniile electrice, din cauza vântului puternic. De asemenea, DN 12 C Gheorgheni – Lacu Roșu și DN 13 B în pasul Bucin au fost închise, după ce vântul a rupt și scos din rădăcini mai mulți copaci, care au căzut pe carosabil. Circulația rutieră în zonele montane înalte se desfășoară pe carosabil acoperit cu zăpadă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu a precizat că localitatea Şicasău este parțial nealimentată cu energie electrică, în vreme ce localitatea Liban este afectată în totalitate.

O rețea de joasă tensiune și 9 posturi de transformare sunt avariate, după ce un brad  căzut pe linia electrică, cel mai probabil din cauza vântului”, a precizat Alina Ciobotariu.

Un echipaj de la Electrica lucrează pentru remedierea defecţiunilor la rețeaua care alimentează cele două localități.

La ora 12.30, DN 12 C Gheorgheni – Lacu Roșu a fost închis, după ce mai mulți copaci, doborâți de vântul puternic au căzut pe carosabil. Potrivit drumarilor, șoseaua va rămâne închisă până când vântul va scădea în intensitate. O oră mai târziu, circulația a fost închisă din același motiv și pe DN 13 B în pasul Bucin, între localitățile Praid și Joseni.

Două ehipaje de la Detașamentul Gheorgheni intervin pentru degajarea copacilor căzuți pe DN 13 B și un alt echipaj intervine pe DN 12 C. Nu s-au înregistrat victime”, a menționat purtătorul de cuvânt al ISU.

De asemenea, în zonele înalte din județ a nins. Potrivit reprezentanților Secției Drumuri Naţionale Harghita, pe DN 13 B, Praid-Bucin-Gheorgheni circulația se desfășoară pe carosabil acoperit cu până la un centimetru de zăpadă tratată cu antiderapant. Drumarii intervin continuu, de când a început să ningă, până în prezent fiind împrăștiate pe șoselele aflate la mare altitudine peste opt tone de sare.

Zona montană din judeţul Harghita se află de duminică dimineaţă sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite şi strat consistent de zăpadă. Potrivit meteorologilor, vântul depășește la rafalele 80…90 km/h, iar pe creste 100…120 km/h, ninge viscolit și se va depune strat consistent de zăpadă.

Daniela MEZEY