Doi ciobani angajați la o stână din Mădăraș au ajuns la spital, sâmbătă, după ce au fost atacați de o ursoaică, în timp ce pășteau turma de oi. Ambii au suferit multiple plăgi mușcate și vor fi supuși unor intervenții chirurgicale.

Cei doi ciobani, unul în vârstă de 43 de ani și altul de 53 de ani, erau angajați la o stână aflată la aproximativ opt kilometri de comuna Mădăraș.
Șeful Asociației de vânătoare din zonă, János Zsolt, a relatat că ciobanii pășteau oile la circa 300 de metri depărtare de stână, când au văzut o ursoaică înșfăcând o oaie. Atunci au început să mâne turma înapoi, către stână, dar animalul i-a atacat și pe ei, rănindu-i grav. Au reusit să scape datorită câinilor ciobănești, care au alungat ursoaica. Unul dintre ei a izbutit să îl sune pe proprietarul stânei și să ceară ajutor.
M-a sunat șeful de la stână, am luat câțiva vânători cu mine și am mers sus, să tragem câteva focuri de armă în aer, să alungăm ursul”, a spus vânătorul.
Două ambulanțe – una din comuna Mădăraș și alta din Miercurea Ciuc, cu medic – i-au transportat pe ciobanii răniți la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean.
Medicul de gardă, Adrian Dobrică, a declarat că cel mai grav rănit este ciobanul de 53 de ani, care fost mușcat în zona capului, în zona genitală, de șold și de picior.
Bărbatul de 53 de ani a suferit o plagă de scalp – acum este în sala de operație -, i s-a scalpat penisul – va fi operat după-amiază și se va încerca o reconstrucție -, are plăgi mușcate la nivelul membrului superior drept, la nivelul coapsei și soldului drept. Celălalt bărbat, de 43 de ani, a suferit plăgi mușcate la nivelul mâinii drepte, este inernat la Ortopedie și va fi operat în cursul zilei de mâine. Ambii pacienți sunt în stare stabilă”, a precizat medicul chirurg Adrian Dobrică.
Șeful Asociației de vânătoare din Mădăraș suspectează că animalul care i-a atacat, sâmbătă, pe cei doi ciobani a mai atacat un păstor din zonă în urmă cu două săptămâni.
Este o ursoaică mare, care are un pui și eu am o bănuială, că tot ea a atacat acum două săptămâni un alt cioban, un kilometru mai sus de aici”, a precizat János Zsolt.
Potrivit acestuia, în împrejurimile comunei Mădăraș, „la fel ca în tot județul, sunt prea mulți urși”, motiv pentru care a participat, miercurea trecută, la protestul de la București, unde peste 500 de persoane din Harghita, Covasna și Mureș au cerut ministrului Mediului să emită ordinul de derogare pentru împuşcarea urşilor periculoși.
Cu o zi înainte de protest chiar am pus cerere de împușcare a acestei ursoaice, atacase deja un cioban; acum o să fac încă o cerere și voi pune și fotografiile cu oamenii răniți, că acest animal trebuie ucis, atacă ciobanii și tot așa de bine poate să-i atace și pe localnicii care ies la cules de ciuperci, de fructe de pădure, pe cei care merg în excursie sau pe turiștii care vin să ne viziteze, că are ceva problemă cu oamenii”, a spus János Zsolt.
În Harghita, urșii au atacat și rănit șapte persone și au omorât zeci de animale de la începutul anului și până în prezent.

Daniela MEZEY