Drapelul Naţional sărbătorit la Tulgheș și Miercurea Ciuc

Ziua Drapelului Naţional al României a fost marcată prin ceremonii militare şi religioase de arborare a Tricolorului în comuna Tulgheş şi în municipiul reședință al județului Harghita, Miercurea Ciuc.

Autoritățile și locuitorii din comuna Tulgheș au sărbătorit Ziua Drapelului în avans, Tricolorul fiind înălțat duminică în centrul comunei. Drapelul Naţional a fost sfinţit în Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitate şi apoi purtat spre Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial de către militarii Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” și ridicat pe catarg în acordurile Imnului Național, interpretat de Muzica Militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi cântat de toți cei care au participat la eveniment.
La manifestare au fost prezenți prefectul judeţului Harghita, Adrian-Jean Andrei, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, general de brigadă Marius Giurcă, inspectorul șef al Inspectortului Județean de Jandarmi Harghita, colonelul Dan Iamandi, oficialităţile locale și locuitori ai comunei Tulgheş, cei mai mulți înveșmântați în portul traditional românesc.
Tricolorul îl purtăm în inimi şi în suflet, oriunde în lume. Cele trei culori sunt scrise în ADN-ul nostru, ca naţie şi popor. Văd în mulţime, ca de fiecare dată, confraţi maghiari şi le mulţumesc şi lor. Tulgheşul este un exemplu de convieţuire, indiferent de contextul politic, trăim în pace şi înţelegere, ne respectăm şi ne bucurăm să trăim împreună aici”, a spus primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu.
Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, cu Onorul prezentat de Muzica Militară de garnizoană, un moment artistic susținut de anamblul „Plaiuri Tulgeșene” și un foc de artificii în culorile Tricolorului.

La Miercurea Ciuc, ceremonialul militar de arborare a Drapelului României a avut loc, luni, la Monumentul Ostaşului Necunoscut. Înainte de a fi înălțat pe catarg, Drapelul Naţional a fost sfinţit la Catedrala Episcopală Ortodoxă din Miercurea Ciuc,
Prefectul județului a dat onorul Drapelului Naţional, apoi a dat citire mesajului transmis de ministrul Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan și și-a rostit discursul la ceas de sărbătoare națională.
Drapelul naţional este cel mai statornic simbol al unui popor, reprezintă individualitatea şi suveranitatea naţiunii, prestigiul de care se bucură în rândul celorlalte naţiuni. Drapelul ne defineşte pe noi ca neam şi ţară, este, dacă vreţi, cartea de identitate a poporului român. Strânge în culorile sale sângele strămoşilor, soarele hrănitor şi aerul libertăţii. Strânge întreaga noastră istorie, cu momente tragice, dar şi cu cele mai luminoase sărbători”, a declarat prefectul Andrei.
Cu toate acestea, a continuat reprezentantul Guvernului în teritoriu, „pentru mulţi români acest simbol şi-a pierdut din putere”, însă este sigur că „atunci când îl vedem arborat cu cinste pentru români deosebiţi de pretutindeni, simţim cu toţii emoţia deplină”.
Dincolo de patimile şi neajunsurile fiecărei zile, suntem români şi ne iubim ţara, cu tot ceea ce înseamnă ea. Iar ziua în care ne aflăm, Ziua Drapelului, are tocmai menirea să ne reamintească acest lucru. Cred că avem datoria să explicăm noilor generaţii ce înseamnă drapelul, că este un simbol sfânt al neamului, că reprezintă locul în care li s-au născut părinţii şi în care li se vor naşte copiii. Avem obligaţia de a conştientiza şi a revigora respectul ce i se cuvine Drapelului Naţional şi să dovedim că-şi merită locul lângă drapelele ţărilor membre UE, NATO şi ONU. Să onorăm, aşadar, acest simbol nu doar astăzi, ci în fiecare zi, prin fapele şi gândurile noastre”, a conchis prefectul județului Harghita.
În acordurile Imnului Național, prefectul şi şefii structurilor militare au sărutat Drapelul României înainte să fie ridicat pe catarg. Ceremonialul military și religios s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din vânători de munte, jandarmi, pompieri, poliţişti şi angajaţi ai Penitenciarului Miercurea Ciuc.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole