DSP Harghita: „Nu este epidemie de rujeolă în județ”

Mai multe grupuri de turişti din Ungaria și-au anulat, în ultimele săptămâni, vizitele și sejururile programate în Harghita, din cauza epidemiei de rujeolă din țara noastră. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita și cea a Consiliului Judeţean îi asigură pe vizitatori că în acest județ „nu este epidemie de rujeolă”.

Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, asaltat de întrebări din partea turiștilor îngrijorați de extinderea alarmantă a acestei boli, a solicitat lămuriri conducerii DSP Harghita. Directorul instituției, dr. Tar Gyöngyi, a declarat public că aici epidemia de rujeolă nu reprezintă o ameninţare, ultimul caz fiind înregistrat în urmă cu o lună şi jumătate. Ea a adăugat că turiștii vaccinați corespunzător nu sunt expuși riscului de îmbolnăvire.
„Am răspuns întrebării Consulatului cu privire la această problemă şi am precizat că aici nu avem situaţie de epidemie. În schimb, având în vedere că traversează turiştii din Ungaria, în călătoria lor spre Miercurea Ciuc, deoarece nu pot veni decât pe cale feroviară sau rutieră, traversează zone de epidemie posibilă, zonele Aradului, Timişului, Caraşului, unde sunt foarte multe cazuri, da, sunt oarecum la risc cei care nu sunt vaccinaţi. Deci, am atenţionat toată lumea să-şi verifice fişa de vaccinare, la medicul de familie sau la cel de medicină şcolară, pentru că era vorba şi de grupuri de copii şi cei care sunt vaccinaţi, cu vaccinarea completă, cu două doze, cum se fac şi la ei, sunt în siguranţă, chiar dacă trec prin zone cu epidemie de rujeolă, că nu sunt susceptibili să facă boala”, a declarat directorul DSP Harghita.
Președintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a înaintat, la rândul lui, o adresă către Serviciul Consular ungar, ca acesta „să calmeze grupurile de turişti care şi-au contramandat deplasarea”, afirmând că „în judeţul Harghita nu există astfel de pericol”.
Clarificarea vine după ce Serviciul Consular din cadrul Guvernului Ungariei a avertizat, pe site-ul propriu, în legătură cu epidemia de rujeolă din România, iar printre judeţele afectate era menţionat şi Harghita.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data de 10 martie este de 3.446, fiind înregistrate îmbolnăviri în 37 de județe ale țării, 17 dintre acestea fiind soldate cu decesul pacienților.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că epidemia de rujeolă riscă să se răspândească rapid în Europa în ţările în care procentul celor vaccinaţi este mic. Specialiştii OMS susțin că numărul de îmbolnăviri a explodat în primele luni ale anului şi dau ca exemplu negativ România şi Italia.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole