Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să includă în programul vizitei pe care o va face, marţi, în judeţele Covasna şi Harghita „cel puţin o întâlnire” cu reprezentanţii comunităţilor româneşti. Altminteri, „s-ar oficializa sentimentul de abandon şi de discriminare pe cale de generalizare”.

Conducerea Forumului precizează,luni, într-un comunicat de presă, că dorește să aducă la cunoştinţa preşedintelui „în mod direct aspectele particulare cu care se confruntă populaţia românească” numeric minoritară în zonă şi supusă unui proces de „erodare şi pierdere a identităţii naţionale”.
Este un fenomen care, neglijat de peste 25 de ani, pune în pericol chiar posibilitatea de supravieţuire a elementului românesc. Comunitatea românească din zonă este marginalizată, supusă multor şicane şi discriminări deja devenite oficiale şi, datorită unor complicităţi politice cu o formaţiune dominantă în zonă, a dezinteresului autorităţilor decidente la nivel naţional, lipsei cronice de finanţare pentru programe specifice, populaţia românească este supusă unui proces de erodare şi pierdere a identităţii naţionale sub ochii propriilor autorităţi. Glasul nostru nu se aude la forurile decidenţilor politici şi singuri nu ne mai putem susţine. Aşteptările noastre au acumulat restanţe în domeniul economic, al educaţiei, al prezervării limbii, culturii tradiţionale, al cercetării vestigiilor arheologice, borne peste timp ale unei străvechi continuităţi de civilizaţie românească”, se arată în documentul remis presei.
Conducerea FCRCHM susține că „o întrevedere lucrativă şi cu reprezentanții românilor”, cu prefecții celor două judeţe și conducerea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, îi va oferi președintelui României o imagine completă asupra realității în zonă.
Altminteri şi în caz de refuz, scopul vizitei și documentarea la faţa locului ar fi incomplete, unilaterale, s-ar ignora problemele importante ale comunităţii româneşti, s-ar oficializa sentimentul de abandon şi de discriminare pe cale de generalizare”, se precizează în finalul comunicatului de presă.
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş reuneşte aproximativ 40 de asociații ale românilor care activează pentru păstrărarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a românilor din cele trei județe şi pentru asigurarea unei convieţuiri interetnice normale cu ceilalţi locuitori ai acestei zone.

Daniela MEZEY