Începe Festivalul de muzică veche – o experiență culturală de excepție

foto: Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Ediția din acest an a Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, parte a proiectului „Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE)” al Comisiei Europene, se va desfășura în perioada 8–16 iulie și aduce pe scenele evenimentului artiști din Canada, Elveția, Franța, Germania, Italia, Olanda, România și Ungaria.

Spre deosebire de anii precedenți, când regalului de muzică veche îi erau alocate patru zile, melomanii vor avea parte la actuala ediție de opt zile în care 14 formații și cinci interpreți individuali vor susține 23 de concerte.
Așadar, anul 2017 este unul deosebit de bogat în aniversări legate de muzica veche. În urmă cu 500 de ani a început Reforma protestantă, un eveniment major care a marcat istoria secolului al XVI-lea, fiind un fenomen complex, cu caracter religios, social-politic și ideologic. Reforma protestantă, a fost aleasă ca temă centrală a Festivalului de la Miercurea Ciuc din acest an, al cărui motto este un verset biblic: „Cum dorește un cerb izvoarele de apă…” (Psalmul 42).
De asemenea, se împlinesc 450 de ani de la nașterea „părintelui operei”, Claudio Monteverdi, dar și 250 de ani de la moartea lui Georg Philipp Telemann, compozitor, multi-instrumentist și scriitor german din perioada barocului. Pentru transilvăneni are o importanță similară și aniversarea a 330 de ani de la moartea călugărului franciscan Johannes Caioni, primul autor român de muzică cultă, culegător de folclor, gânditor renascentist și precursor al iluminismului.
Festivalul de Muzică Veche are, la rândul său, propria aniversare: Universitatea de Vară de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, unică la nivel național, compensând lipsa predării instrumentelor de tip renascentist și baroc în țara noastră, a ajuns la ediția a X-a, evenimentul urmând să fie sărbătorit printr-un concert comun al cursanților și profesorilor.
Ediția din acest an a Festivalului încearcă să aducă laolaltă toate aceste evenimente. În cadrul seriei de manifestări de opt zile, se vor prezenta în fața Dumneavoastră artiști de seamă din opt țări. Vă oferim producții variate și prestigioase, sperând că astfel vom reuși să vă oferim experiențe deosebite, și să sărbătorim împreună Muzica Veche, capabilă să se reînnoiască mereu, având întotdeauna ceva nou de spus și de oferit. Cum cerbul dorește apa proaspătă de izvor, așa să vă bucuraţi și Dumneavoastră de experiențele proaspete care pornesc din izvorul muzicii vechi!”, ne invită dr. Ignác Csaba Filip, directorul artistic al Festivalului.
Printre invitați se regăsesc formațiile „Les Musiciens de Saint- Julien (Franța), La Rossignol (Italia), Sam Chapman (Elveția), Grundmann Quartett (Germania), Ensemble Cantilene (Ungaria, Olanda, Germania), Musica Historica (Ungaria), Codex și Cramina Renascenția (România).
Concertele vor fi susținute în locații emblematice pentru municipiul reședință al județului, între acestea, Cetatea Mikó, cel mai vechi și mai important monument istoric al orașului Miercurea Ciuc, datând din prima jumătate a secolului al XVII-lea, Sanctuarul Franciscan de la Șumuleu-Ciuc, Biserica „Szent Ágoston” sau Biserica „Millenium”.
Concertul stradal și dansurile renascentiste și baroce, în haine de epocă vor fi prezente și la ediția din acest an, iar încântătoarea orchestră barocă a festivalului se va forma ad-hoc, potrivit obiceiului, și va reuni muzicieni din țară și din străinătate sub conducerea artistică a violonistei germane Ulrike Titze, co-fondatoare a Orchestrei Baroce Dresda. Anul acesta ea ne va prezenta „muzica bisericilor și curților princiare protestante”.
După 23 concerte susținute de 14 formaţii și 5 interpreţi individuali, festivalul de la Miercurea Ciuc se va încheia cu o seară magică, ce va oferi muzicienilor, studenților, invitaților și publicului o petrecere în stil renascentist, cu muzică, dansuri și straie de epocă.
Organizarea manifestării internaționale de înaltă ținută artistică de la Miercurea Ciuc este rezultatul unui proces laborios, început imediat după încheierea ediției precedente, conceput și pus în scenă de o echipă devotată și exigentă. Staff-ul Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc funcționează, deja, la rang de instituție din punct de vedere al coordonării stiințifice, profesionale, dar și organizatoric.
Ne strădium să aducem muzica veche mai aproape de oameni, avem convingerea că toată lumea trebuie să aibă acces la cultură și de aceea facem mari eforturi ca festivalul să prezinte muzică de calitate și intrarea să fie liberă. Prin muzică putem să educăm și să arătăm că lumea este bună, căci muzicienii sunt oameni disciplinați și foarte buni, asta putem să învățăm de la ei. Lumea de astăzi este fragmentată, foarte zgomotoasă, trepidantă și de multe ori nu știm să ne oprim. Or, în perioada Festivalului, de-a lungul concertelor, liniștea și profunzimea sunetelor ne re-aduc liniștea și pacea interioară. Totodată, suntem mândri de Universitatea de Vară; educația este foarte importantă și noi am reușit să cream o instituție, să dăm aripi talentelor, să le formăm legături, ca noua generație să se bucure de mai mare mobilitate în Europa și să ne îmbogățească cu noi valori”, a conchis Ferencz Angéla, directorul Centrului Cultural Județean Harghita.
Festivalul de Muzică Veche a luat fiinţă în anul 1980, la iniţiativa ansamblurilor „Barozda” şi „Kájoni”. Specialiștii susțin că apariția acestei activităţi muzicale în oraşul Miercurea Ciuc nu este întâmplătoare.
Între anii 1986-1989 organizarea manifestării a fost interzisă, iar din 1990 festivalul s-a organizat din nou, căpătând caracter internaţional.
Începând din anul 2005, organizatorul festivalului este Centrul Cultural Judeţean Harghita, sprijinit de Consiliul Judeţean Harghita, municipiul Miercurea-Ciuc şi de alţi parteneri.
Din 2008, festivalul este membru al Reţelei Festivalurilor de Muzică Veche din Europa, cu sediul în Lion.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole