„Májalis” – Un 1 Mai întârziat, la Miercurea Ciuc

În Miercurea Ciuc niciodată nu este târziu pentru petrecerea în aer liber care celebrează intrarea în luna lui Florar, atunci când vremea, plină de capricii, alternează între 22 și minus 9 grade Celsius odată la trei-patru zile, cum s-a întâmplat în ultima lună. Maghiarii o numesc „Májalis” și se desfășoară după tipicul serbărilor câmpenești organizate de 1 Mai în celelalte zone ale țării, cu picnic la iarbă verde, muzică, dansuri populare și distracție.

O mulțime de spații de joacă pentru copii, castele gonflabile, inclusiv o mini-tiroliană au apărut peste noapte în parcul central. Tot acolo, un târg cu specific handmade atrăgea, sâmbătă, privirile trecătorilor matinali.
Rând pe rând, zeci de muzicieni, dansatori în straie populare și reprezentanți ai primăriilor din localitățile învecinate au animat parcul din Miercurea Ciuc.
Sunetele topoarelor, crăpând lemnele pentru foc, au spart liniștea dimineții, apoi mai multe ceaune pântecoase și-au luat locul pe pirostrii. Bucătarii de ocazie, majoritatea primari, viceprimari și angajați ai primăriilor din bazinul Ciucului, și-au suflecat mânecile și s-au apucat de tranșat carnea, de tăiat slănina, afumătura și de curățat și mărunțit sute de kilograme de ceapă, ardei și cartofi – nu prea mulți cei din urmă, căci în mâncărurile secuilor carnea este alimentul dominant.
„Suntem în 6 mai, dar la Ciuc și primăvara vine mai târziu, așa că azi ținem sărbătoarea de 1 Mai a locuitorilor din zona Ciuc”, a spus primarul comunei Sânsimion, Kozma István Florin.
El a venit însoțit de toate femeile din primărie, gospodine pricepute să dea gust mâncării.
„Gătim un gulaș unguresc bun, de la Sânsimion, pentru 60-70 de personae, cu cârnați, cu cartofi din Ciucul de Jos, cu carne și cu condimete speciale de acasă. Dar esențială este carnea în această mâncare, cât mai multă carne, cu puțini cartofi. Mai prăjim și cârnați, ca cei de la oraș să guste și ei cârnații de la Sânsimion”, se mândrește primarul.
Csata Imre, un alt membru al echipei, stabilește fără echivoc: „secuiul nu ar putea să trăiască fără slănină, fără carne și cârnați, nu, nu ar putea, nici-o-da-tă”.
Cuțitele se mișcă în ritm amețitor în mâinile bărbaților de la Primăria Tomești.
„Pregătim o tocăniță de porc bețivan în stil pădurăresc. În afară de ingredientele tradiționale – carne, ceapă și legume -, condimentele sunt secrete. După cum spune și numele preparatului, nu folosim apă, doar vin, bere și pălincă, tot ce are alcool, aruncăm și câteva boabe de ienupăr, dar apă nu punem deloc în mâncare”, detaliază primarul Kedves Róbert.
Privirilor uluite ale celor amuțiți din jur, edilul le răspunde râzând: „puteți gusta fără frică, nu se îmbată nimeni din asta, alcoolul se evaporă prin fierbere”.
La câțiva metri distanță, un ceaun de 100 de litri bolborosește, degajând arome ademenitoare. Este o tocană din carne de vită ținută 24 de ore în baiț, cu mirodenii prețioase și vin roșu, ne spune Szőcs József de la Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc.
„Este o rețetă tipic ungurească, foarte veche. Avem aici carne de vită cu ceapă, legume, un pic de ciuperci și cu un sos condimentat puternic, în care am pus și paprika de ardei iute”, menționează Szőcs József.
Și cum miresmele îmbătau simțirile și stârneau un adevărat uragan de pofte, angajații Primăriei Sânmartin au pregătit rapid, pentru cei mai nerăbdători dintre gurmanzi, o omletă uriașă, din 100 de ouă.
„Am spart 100 de ouă pentru omletă, am mai pus cârnăciori de casă, slănină, cașcaval și ceapă verde, toate aduse de acasă. Am pus și sufletul, ca să iasă și mai gustoasă”, a spus László Antal, viceprimarul comunei Sânmartin.
Răbdare! „Cum să ai răbdare cu atâtea minunății în jur?” întreabă, retoric, un bărbat trecut de prima tinerețe? Lângă el, echipa comunei Cozmeni, condusă de viceprimarul Virág György, gătește o tocană din ciolane afumate, după o rețetă tradițională veche de peste un secol.
„Am pus multă ceapă, roșii, ardei gras, am pus ciolanele afumate, am condimentat cu boia de ardei, piper, usturoi și un pic de chimion și lăsăm totul să fiarbă 2-3 ore deasupra focului. E o rețetă foarte veche de pe la noi”, povestește Virág György.
Printre bucatele tradiționale, și-au făcut apariția și produse noi, „reinventate”, care au fost bine primite de localnicii, altminteri destul de conservatori.
„Este un Hot dog reinventat, noi îi spunem Hot dog secuiesc, care este produs exclusiv din ingrediente locale, cu cârnați de casă, cu chiflă adevărată, cu sosuri făcute după rețete locale. Punem ceapă prăjită, murături de casă, brânză topită, și starul, care este cârnatul de casă. Și peste, ca să fie iute ca secuiul, turnăm „Erős Pista” (în traducere, „Pista cel puternic”, o pasta de ardei iuți – n.a.)”, spune Juhász-Borsa Orsolya.
Toate preparatele au fost împărțite gratuit doritorilor și nu a durat mult până când ceaunele s-au golit. Cine nu a apucat să guste, și-a astâmpărat foamea cu Kürtőskalács (colac secuiesc) și langoși cu smântână, usturoi si cașcaval, pregătite pe loc.
Atmosfera a fost întreținută de ansambluri folclorice și de dansatori din bazinul Ciuc și din Valea Ghimeșului, de berea și pălinca autohtonă, iar soarele a zâmbit cu generozitate, spre bucuria localnicilor și oaspeților lor, dornici să petreacă la iarbă verde.
Câștigătorul marelui premiu al tombolei organizate cu acest prilej va pleca la Bruxelles, într-o vizită la Parlamentul European, la invitația europarlamentarului UDMR Sogor Csaba.
Președintele asociației comunitare „Aktiv”, Máthé Gabriella, a precizat că banii adunați din biletele de tombolă vândute vor fi folosiți pentru renovarea și amenajarea unei case dintr-un sat aparținând comunei Frumoasa, unde copiii maghiari învață dansuri populare, iar copiii ceangăi din familiile care vorbesc românește sunt învățați să scrie și să citească în limba maghiară.
Evenimentul de la Miercurea Ciuc a fost organizat de Asociația comunitară „Aktiv”, împreună cu UDMR.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole