Medic expert al asigurărilor sociale la Casa de Pensii Harghita arestat pentru luare de mită

Un medic primar, expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Județene de Pensii Harghita a fost arestat preventiv, după ce a fost prins în flagrant primind mită 200 de lei de la un denunțător, pentru a-i verifica încadrarea în grad de invaliditate.

Subcomisar de poliție Corina Trandafir, ofițer Prevenire și Relații Publice la Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Harghita a relatat că flagrantul a fost organizat și realizat în cursul zilei de vineri de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, împreună cu ofițerii Direcției General Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție.
Potrivit unui comunicat de presă al SJA Harghita, în data de 22 iunie a fost înregistrat un denunț din partea unei persoane care a sesizat faptul că a dat aceluiași medic, atât în anul 2015 cât și în cursul anului 2016, o anumită sumă de bani, pentru a fi sigur că nu va fi respins în mod abuziv cu ocazia reevaluării medicale în legătură cu menţinerea în gradul de invaliditate.
Denunţătorul a mai afirmat că a „auzit de la mai multe persoane bolnave că medicul respectiv condiţionează actul medical de primirea unor sume de bani”.
În documentul dat publicității se mai arată că vineri, în jurul orei 20.30, denunțătorul a dat suma de 200 de lei cu titlu de mită medicului expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Județene de Pensii Harghita, sumă oferită în cabinetul acestuia din municipiul Gheorgheni, banii fiind marcați în prealabil cu mijloace criminalistice de către organele de urmărire penală.
La percheziția efectuată în cabinetul medicului, activitate autorizată anterior de către judecătorul de drepturi și libertăți, au fost identificate mai multe sume de bani, respectiv 14.350 lei şi 250 euro. Printre aceste sume au fost găsite și cele două bancnote de 100 de lei primite de la martorul denunțător.
„Există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că, în baza aceleiași rezoluții infracționale, medicul a primit sume de bani de la marea majoritate a celor aproximativ 100 de persoane evaluate medical în data de 23.06.2017 la cabinetul din Gheorgheni și, astfel, toate sumele de bani ar proveni din comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată”, se specifică în comunicatul SAJ Harghita.
Medicul primar, expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei de Pensii Harghita, a fost reținut, inițial, pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Harghita, iar ulterior, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Harghita a admis propunerea procurorului, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
„În prezent, medicul este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată”, se menționează în documentul de presă.
În cauză s-a beneficiat și de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita – Serviciul de Investigare a Criminalitării Economice.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole