Microbuzul rula pe DN 15, pe raza comunei Tulgheș, când a derapat, a părăsit partea carosabilă și s-a lovit de un stâlp, răsturnându-se pe o parte. În vehicul se aflau șoferul și 19 pasageri. Două persoane au rămas încarcerate și au fost găsite fără puls, restul sunt rănite. Accidentul a fost anunțat la ora 6.20 și șase minute mai târziu a fost activat planul roșu de intervenție la nivelul județului Harghita.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că la sosirea forțelor de intervenție, două persoane – un bărbat și o femeie -, au fost găsite încarcerate și fără puls, iar dintre cele 18 rănite șase persoane au fost diagnosticate cu politraumatisme, cinci pasageri au suferit traume medii, restul fiind răniți ușor. Potrivit sursei citate, până la sosirea pompierilor, 11 persoane au reușit să iasă singure din microbuzul răsturnat.

La locul accidentului au ajuns opt ambulanțe SAJ, cinci ambulanțe SMURD, două autospeciale de descarcerare de la Detașamentele Gheorgheni și Toplița și intervin pentru acordarea primului ajutor și transportul la spital al persoanelor rănite. De asemenea, au fost solicitate în sprijin de la ISU Neamț încă două autospeciale SMURD și ambulanța de Terapie Intensivă.

Șeful Serviciului Județean Ambulanţă Harghita, dr. Péter Szilárd, a precizat că au fost alertate staţiile din Borsec, Bilbor, Topliţa şi Gheorgheni, de unde au plecat ambulanţele cu mai multe echipaje.

Către locul accidentului au pornit și echipaje de pompieri de la Detașamentul Miercurea Ciuc cu autospeciala de transport personal și victime multiple și postul medical avansat, însă accesul în zonă este îngreunat și circulația se desfășoară cu dificultate din cauza ninsorii.

Forțelor de intervenție aflate la fața locului li s-au alturat pompierii civili de la serviciile voluntare pentru situații de urgență ale localitățlor Corbu, Tulgheș și Borsec.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Harghita, Gheorghe Filip, a precizat, la rândul lui, că microbuzul răsturat efectua cursa regulată pe ruta Praga – Orhei (Republica Moldova). Din primele cercetări rezultă că șoferul nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, pe un sector în curbă, pe carosabil acoperit cu polei, și condițiilor meteorologice. Cele două persoane decedate în accident sunt cetățeni moldoveni.

Daniela MEZEY