Pe toate drumurile naționale care traversează zonele înalte din județul Harghita se circulă în condiții de iarnă, îngreunat în pasuri și trecători din cauza ninsorilor și viscolului.

Ninge în toate localitățile județului Harghita, însă probleme de trafic pune zăpada în zonele înalte, unde și temperaturile sunt mai scăzute, favorizând depunerea stratului de zăpadă.
Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat că se circulă în condiţii de iarnă pe DN 12 C Gheorgheni-Lacu Roşu, pe DN 13 B, la vârful Bucin şi pe DN 15 Topliţa-Borsec, pe carosabil acoperit cu până la patru centimetri de zăpadă, în vreme ce la altitudini mai mari ninge și viscolește ca iarna.
Drumarii intervin cu utilaje de deszăpezire și în ultimele ore au împăștiat aproximativ 40 de tone de material antiderapant.
Echipaje ale Poliției Rutiere supraveghează zonele cu potențial ridicat de producere a accidentelor. Scopul lor declarat este de a preveni blocarea conducătorilor auto în zone izolate, unde nu este semnal la telefon, fără suficiente resurse de căldură și de hrană, nu de a-i „sancționa” că nu au mașinile echipate cu anvelope de iarnă.
„Acționăm pentru a-i preveni pe conducătorii auto să nu se aventureze la drum și dacă este neapărat necesar să plece, să evite trecerea peste vârfurile Bucin (DN 13 B – n.a.), Creanga (DN 15 B – n.a.), Harghita (DN 13 A B – n.a.), Frumoasa (DN 12 A – n.a.), Pângărați spre Lacu Roșu (DN 12 C – n.a.) și să aleagă rutele ocolitoare, mai lungi dar mai sigure. Depunerile de zăpadă pe carosabil fac foarte anevoioasă, chiar imposibilă deplasarea celor care au avelope de vară. Decât să rămână blocați pe sectoare de drum izolate, mai bine să își amâne plecarea până trec aceste condiții meteo nefavorabile”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Harghita, Gheorghe Filip.
Pompierii militari din județ monitorizează. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, Alina Ciobotariu, a afirmat că un echipaj de la Detașamentul Gheorgheni a pornit către Lacu Roșu, apoi va merge în pasul Bucin, iar un echipaj de la Garda 2 Toplița este în drum către vârful Creanga, pentru a vedea care este situația reală în teren.
La rândul lor, jandarmii montani le recomandă turiştilor aflaţi la munte să se echipeze corespunzător, iar dacă vremea rea îi surprinde pe traseu, să se retragă în locuri adăpostite sau la cea mai apropiată cabană. Cum paza bună trece primejdia rea, indicat ar fi să rămână în zona cabanelor până la expirarea avertizărilor emise de meteorologi.

Daniela MEZEY