Zeci de pompieri militari și voluntari au fost mobilizați la stingerea a 9 incendii de vegetație uscată provocate de proprietarii de miriști și pășuni din Harghita în ultimele 12 ore, patru dintre acestea, aflate în derulare, fiind lichidate de ploile torențiale care au început să cadă în jurul orei 21.00.
A început sezonul pregătirii terenurilor pentru culturile viitoare și principala preocupare a agricultorilor din Harghita, în această perioadă, este îndepărtrea resturilor vegetale rămase după recoltare. Metoda cea mai simplă, la îndemâna oricui și preferată de fermieri, este arderea miriștilor.
Ard câmpuri și pășuni în toate zonele județului. Peste 35 de hectare de teren au fost mistuite de foc într-o singură zi, când pompierii au fost solicitați la nouă astfel de intervenții.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a precizat că în cursul zilei de vineri s-au înregistrat cinci incendii: la Topliţa, în comuna Voşlăbeni, la Odorheiu Secuiesc, în stațiunea Lacu Roşu şi unul între comunele Vrabia şi Tuşnad Sat. Cel mai mare dintre acestea, la Toplița, s-a manifestat pe aproximativ 7 hectare, restul pe suprafețe cuprinse între 400 și 150 de metri pătrați, incendiile fiind lichidate de cinci echipaje de pompieri, 22 de subofiței cu cinci autospeciale, până la lăsarea întunericului.
Seara, pompierii au fost solicitaţi să intervină la alte patru incendii de vegetație uscată: în satul Văleni din comuna Feliceni ardeau 15 hectare, riscând să se propage la pădurea din vecinătate, la Topliţa flăcările au cuprins 10 hectare de teren acoperit cu vegetaţie uscată, la ieşirea din Miercurea Ciuc spre Odorheiu Secuiesc ard 800 de metri pătraţi de teren agricol, iar la Tuşnad Sat suprafaţa afectată este de 700 de metri pătraţi. Patru echipaje, 20 de subofiţeri, cu trei autospeciale şi un camion de intervenţie, precum și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Feliceni fac tot ce le stă în puteri să localizeze incendiile.
În sprijinul pompierilor vine ajutor și din cer, ploile torențiale, care au început să cadă după ora 21.00 în tot județul, stingând flăcările și liniștind pământul încins.
Alina Ciobotariu a mai spus că în ultima săptămână a fost raportat „un val de incendii de vegetație uscată” generat de „utilizarea focului în spații deschise” pentru igienizarea terenurilor, fiind înregistrate 19 astfel de evenimente în cinci zile.
Arderea miriștilor și pășunilor este interzisă, potrivit legii (OU nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare). Proprietarii de terenuri care vor să aprindă focuri în spații deschise sunt obligați să solicite de la primăria de care aparțin un permis de lucru cu focul și să anunțe serviciile voluntare pentru situații de urgență din localități. Nerespectarea prevederilor legale se sancţionează „cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice”.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) avertizează, la rândul ei, fermierii că au obligația de a respecta normele de ecocondiționalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.
Agricultorilor care nu respectă condiția GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăți directe și ale ajutoarelor naționale tranzitorii, indiferent de suprafața arsă.
foto: ISU „Oltul” Harghita
Daniela MEZEY