Nouă localități sunt fără curent electric, zona Odorhei este parțial alimentată și mai mulți copaci, doborâți de vântul puternic, s-au prăbușit peste un autoturism, peste liniile de electrice și peste o conductă de gaz, în urma furtunilor puternice care au afectat mai multe localități din Harghita.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că în municipiul Odorheiu Secuiesc furtuna a doborât un copac peste un autovehicul, surprinzându-l pe șoferul acestuia în mașină. Persoana în vârstă de 56 de ani a fost descarcerată de pompierii militari de la detașamentul din localitate și, din fericire, nu a fost rănită.
În același oraș, mai mulți copaci au căzut pe carosabil fără a produce pagube, pompierii de la detașamentul Odorheiu Secuiesc intervenind pentru tăierea lor și degajarea șoselei.
De asemenea, în comuna Porumbenii Mari un alt copac s-a prăbușit peste conducta de gaz care alimenta o locuință, pompierii asigurând zona până la sosirea reprezentanților distribuitorului de gaz, care a sistat alimentarea.
Potrivit unei informări de la Electrica, nouă localități din județul Harghita au rămas fără curent electric vineri seara, nefiind alimentate nici în prezent, iar zona Odorhei este parțial alimentată, în urma vijeliilor de vineri.
Astfel, în localitatea Vărșag au fost afectate o rețea de medie tensiune și trei posturi de transformare, iar în zona Cristuru Secuiesc furtunile au avariat o rețea de medie tensiune și 18 posturi de tranformare din mai multe comune. Acestea sunt: Porumbenii Mari, Porumbenii Mici, Dejuțiu, Aluniș, Mugeni, Lutița și Betești.
Nelimentată cu energie electrică este și comuna Bilbor, unde o rețea de medie tensiune și 11 posturi de transformare au fost grav afectate.
În prezent, patru echipe ale distribuitorului de energie electrică se află pe teren și intervin pentru remedierea defecțiunilor”, a precizat Alina Ciobotariu.
Potrivit acesteia, și serviciile voluntare pentru situații de urgență ale localităților afectate au fost solicitate la alte intervenții, care vor face obiectul unui bilanț are va fi prezentat în zilele următoare.

Daniela MEZEY