O firmă privată din Miercurea Ciuc a donat bani pentru dotarea asistenților medicali comunitari cu echipamente medicale

 

Tensiometre, termometre, glucometre, sute de teste pentru glicemie și alte echipamente medicale au fost cumpărate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Harghita din banii donați de o firmă privată din Miercurea Ciuc. Apatarura și accesoriile au intrat în dotarea a 14  asistenți medicali comunitari de la 5 primării din județ. 

Este pentru prima oară când DSP Harghita face apel pentru acordarea de sponsorizări necesare dotării asistenței medicale comunitare, Cenușăreasa sistemului medical românesc, pasată de la unii la alții.

Am nevoiți, deoarece la ora actuală 34 de asistenți medicali comunitari își desfășoară activitatea în 22 de localități din județ și au o problemă foarte mare: trusele lor conțin numai aparatură medicală uzată, foarte uzată sau sunt asistenți medicali comunitari care au fost angajați recent, în ultimii doi ani, și ei nu au beneficiat deloc de aceste truse (…); fără ele, bineînțeles, nu se poate lucra eficient”, a declarat Sárig Ibolya, consilier superior la DSP Harghita.

Potrivit acesteia, neajunsurile „persistă” din 2009, când, în urma descentralizării, asistenții medicali comunitari au fost transferați de la Sănătate, în subordinea autorităților executive ale administrației publice locale și „nu este clar cine trebuia să asigure dotarea lor minimă”.

Când au fost transferați, legislația nu a prevăzut clar că autoritatea publică locală trebuie să asigure aceste lucruri și, pe partea cealaltă, DSP asigură numai fondurile salariale. Astfel, s-a creat o situație în care nimeni nu știa ce rol are în acest lucru”, a explicat Sárig Ibolya.

Apariția Ordonanței de Urgență nr. 18 din 2017 privind asistența medicală comunitară trebuia să rezolve problema, însă, susțin cei de la DSP, „pentru ea nu au apărut și normele” de aplicare. „Și iarăși am ajuns în situația în care nici autoritatea publică locală nu poate achiziționa aceste lucruri și nici noi”, a continuat consilierul Sárig.

În aceste condiții, DSP s-a decis să atragă finanțare din mediul privat, a contactat mai multe firme și în final una dintre ele a răspuns „prompt”, oferind un sprijin financiar de 2.500 de lei pentru susținerea activității de asistență medicală comunitară.

Cu ei am achiziționat 10 tensiometre, 9 glucometre, 6 termometre, 18 cutii teste glicemie conținând în total 900 de teste și 900 de ace pentru recoltarea sângelui în vederea măsurării nivelului de glicemie cu glucometru”, a precizat angajata Direcției de Sănătate Publică, echipamente medicale are au ajuns la 14 asistenți medicali comunitari de la 5 primării din județ: Miercurea Ciuc, Toplița, Cristuru Secuiesc, Merești și Șimonești.

Sárig Ibolya a ţinut să își manifeste recunoștința și să mulţumească firmei private pentru donația făcută, atât în numele DSP, cât și al celor cinci autorităţi publice locale. Iar reprezentanții firmei au promis că vor continua să sprijine financiar asistența medicală comunitară din județ.

Rolul rețelei de asistență medicală comunitară este să sporească accesul populației și în special al grupurilor defavorizate la servicii de sănătate, indiferent de statutul socio-economic, nivelul de educație, amplasarea în mediul rural sau urban sau de distanța față de furnizorul de servicii medicale. Asistenții medicali comunitari trebuie să fie cel mai aproape de pacienți, să supravegheze la domiciliu bolnavii cronici, pe cei imobilizați la pat, dar și gravidele, sugarii și copiii. Și este responsabilitatea lor să informeze cu privire la importanța vaccinării și să intervină în colectivități, atunci când apar mai multe cazuri de îmbolnăvire.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole