Peste 15 tone de fân, cereale, utilaje agricole, păsări și animale au ars în zori

Peste 15 tone de fân, cereale, utilaje agricole, păsări și animale au ars în zori

Două incendii izbucnite la cinci minute unul de celălalt în zorii zilei, primul la un depozit de furaje în localitatea Remetea, iar al doilea la un adăpost de animale în municipiul Odorheiu Secuiesc, au provocat pagube de peste 100.000 de lei proprietarilor. Au ars tone de fân, cereale, utilaje agricole, dar și zeci de animale și păsări.

Peste 15 tone de fân, cereale, utilaje agricole, păsări și animale au ars în zoriPurtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că primul incendiu, izbucnit la un depozit de furaje în localitatea Remetea, a fost anunțat la ora 4.44.
La intervenție s-au deplasat două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Gheorgheni, cu două autospeciale, precum și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) ale localităților Remetea, Lăzarea și Ditrău, cu patru autospeciale.
Potrivit sursei citate, incendiul a fost lichidat trei ore mai târziu, după ce flăcările au mistuit depozitul de fân pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, garajul pentru utilaje în care se aflau o combină și un tractor, depozitul de cereale, șopronul de lemne, circa 15 tone de fân, aproximativ 10 metri cubi lemn pentru construcție și în jur de 5 metri cubi de scândură de brad. De asemenea, au fost avariate o mașină de scos cartofi, un redresor, 10 motoare electrice, un circular și 8 cauciucuri agricole.
Peste 15 tone de fân, cereale, utilaje agricole, păsări și animale au ars în zoriCauza probabilă a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 300.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 100.000 lei”, a precizat Alina Ciobotariu.
La ora 4.49, un apel la dispeceratul ISU anunţa izbucnirea unui alt incendiu, de această dată la un adăpost de animale din municipiul Odorheiu Secuiesc.
La sosirea pompierilor militari din localitate, flăcările cuprinseseră întregul adăpost.
Au ars acoperișul adăpostului pentru animale, construit din material lemnos și acoperit cu tablă zincată, pe o suprafață de aproximativ 45 de metri pătrați, circa 300 de kilograme de fân, 40 de kilograme de porumb boabe și 40 de kilograme de mălai, dar și doi porci, 20 iepuri și 30 de păsări”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita.
În jurul orei 7.00, incendiul era stins. La finalul intervenției, pompierii au stabilit că focul a fost provocat de „jarul/scânteile purtate de vânt și căzute pe materiale combustibile”, iar pierderile materiale au fost evaluate la aproximativ 3.500 de lei.

Daniela MEZEY

Alte Articole