Pompierii militari din județele Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna şi Harghita își demonstrează, marți și miercuri, abilităţile şi experienţa profesională la faza zonală a „Competiţiei de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat”. Locuitorii din Miercurea Ciuc au prilejul să-i urmărească pe salvatori acționând în situaţii de urgenţă complexe.

Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, col. Stelian Cimpoeşu, a explicat că acest concurs „dificil”, care necesită un mare efort fizic și psihic, pune echipajele participante în faţa unor scenarii complexe, care le sunt dezvăluite numai în momentul în care trebuie să intervină, la fel ca la o situaţie reală.
Sunt oameni speciali, oameni care sunt căliţi psihic, pentru că în situații reale traumele sunt mari şi noi avem un proces de rotire a lor, pentru că, din punct de vedere psihologic, trebuie să-i protejăm, să existe o perioadă de refacere, după care revin la echipaj. În principiu nu am avut cazuri care să cedeze psihic, pentru că sunt obişnuiţi, căliţi, instruiţi”, a spus şeful ISU Harghita.
La festivitatea de deschidere a participat şi prefectul judeţului, Adrian-Jean Andrei, care a subliniat însemnătatea evenimentului și importanța echipajelor de descarcerare şi de prim-ajutor.
Dinamica accidentelor rutiere este în creştere, motiv pentru care această competiţie este extrem de binevenită, în primul rând pentru exersarea procedurilor de descarcerare, care nu sunt deloc simple, şi. sigur, pentru salvarea de vieţi omeneşti, adică pentru acordarea primului ajutor calificat victimelor”, a declarat prefectul Andrei.
De-a lungul celor două zile de concurs, pompierii militari vor acționa „ca la carte”, hotărâți să-și impresioneze evaluatorii cu îndemânarea și rapiditatea lor, respectând cu strictețe tehnicile și procedurile specifice.
Potrivit regulamentului de desfășurare a concursului, echipajele sunt alcătuite din șapte pompieri paramedici, care încearcă să demonstreze cât de bine sunt antrenați pentru a salva vieți, fiindu-le testate toate cunoștințele și abilitățile în aplicarea tehnicilor de descarcerare și de acordare a primului ajutor. Pompierii militari își vor demonstra cu această ocazie cunoștințele, abilitățile și priceperea în stăpânirea tehnicilor și procedurilor pentru descarcerare și acordarea primului ajutor pentru salvarea vieții”, a punctat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu.
După prima zi de concurs, clasamentul este următorul:
„Descarcerare”:
Locul I – echipajul județului Mureș
Locul II – echipajul județului Harghita
Locul II – echipajul județului Sibiu

„Acordare a Primului Ajutor Calificat”:
Locul I, la egalitate – echipajele județelor Harghita și Mureș
Locul II – echipajul județului Sibiu

Pompierii calificați după întâia zi de concurs vor participa, miercuri, la o probă cu scenarii complexe. În urma acesteia, vor fi desemnate cele două echipaje câștigătoare, care vor participa, în luna iulie, la faza naţională a Competiției de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat, în București.

foto: ISU „Oltul” Harghita

Daniela MEZEY