Prefectul Adrian-Jean Andrei, a transmis o notă, prin care solicită tuturor primarilor să prevină evenimentele „care pot degenera în fapte antisociale şi care pot afecta siguranţa publică, viaţa sau integritatea persoanelor, în special când acestea se desfăşoară în grup”. În ultima perioadă, în județ au fost înregistrate cazuri de violenţă soldate chiar și cu incendierea unor locuinţe.

Potrivit documentului, primarii sunt atenționați să „uzeze de toate pârghiile legale de care dispun” pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie.
În ultimii ani, în județ au fost înregistrate cazuri de violenţă soldate cu incendierea unor locuinţe sau de altă natură, în care au fost implicate persoane de etnie romă şi de etnie maghiară. Acest demers al meu vine în contextul unor evenimente din ultima perioadă în unele localităţi ale judeţului, în care primarul, ca reprezentant al statului român, nu a gestionat corect prevenirea şi aplanarea unor situaţii tensionate, iar solicitarea mea nu face altceva decât să îl responsabilizeze pe acesta, mai ales că reprezintă comunitatea care l-a ales”, a declarat prefectul Andrei.
De la începutul anului, în mai multe localităţi din Harghita s-au produs conflicte violente între comunităţile de romi şi de maghiari.
La începutul lunii aprilie, de pildă, nemulțumiți de comiterea mai multor infracţiuni, localnici din Gheorgheni au dat foc unei case şi unor baloţi de paie din zona unde locuiesc romii.
În urmă cu câteva zile, coliba şi maşina unui cioban din Merești au fost incendiate de mai mulţi localnici.
Într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvât al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, precizează că pe fondul unor neînţelegeri mai vechi, la sfârșitul săptămânii a izbucnit un conlict spontan între doi localnici de 19 și 21 de ani și un cioban de 42 de ani, la o stână din comuna Mereşti, în urma căruia și-au aplicat lovituri reciproc, iar tânărul de 19 ani a fost muşcat de un câine, în zona gleznei şi genunchiului.
Cei doi tineri au chemat în sprijin mai multe persoane din sat la stână, iar ciobanul, speriat de mulțimea ostilă care se îndrepta către el, a fugit. După aproximativ o oră, când s-a întors la stână, acesta şi-a găsit autoturismul şi coliba incendiate.
Grupul de persoane s-a deplasat apoi în zona în care se află casa ciobanului, unde au aruncat cu pietre, au spart mai multe geamuri, intervenţia imediată a poliţiştilor din Mereşti şi din orașul Vlăhiţa împiedicând victimizarea unor persoane, incendierea altor bunuri ori alte fapte antisociale.
În aceste condiţii, şeful IPJ Harghita a dispus instituirea unei zone speciale de siguranţă publică, în scop preventiv, la faţa locului fiind trimise forţe din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, Serviciului de Ordine Publică, Serviciului de Investigaţii Criminale şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita.
Cei doi tineri implicaţi în conflict au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar procurorul a dispus faţă de ei măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
În continuare, pe raza comunei Mereşti se menține preventiv zona specială de siguranţă publică pe o perioadă de 30 de zile. Poliţişti şi jandarmi patrulează prin zonă, iar urmărirea penală a fost extinsă in rem şi pentru infracţiuni de instigare publică.

Daniela MEZEY