Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, este nemulțumit că la aproape două luni de când ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a semnat ordinul pentru aprobarea nivelului de intervenție pentru urșii periculoși, nu s-a emis nicio autorizație de intervenție în județul Harghita, unde aceste sălbăticiuni au provocat pagube însemnate, au omorât zeci de animale, au atacat și rănit oameni.

Oare ne pedepsește Ministerul Mediului și chiar în județul Harghita, unde sunt cei mai mulți urși, probleme și daune cauzate de aceștia, nu aprobă autorizațiile de intervenție? Să fie aceasta promisiunea făcută cu ocazia demonstațiilor din data de 5 iulie de la București?” se întreabă președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
În documentul da publicității se precizează că Ordinul nr. 1169/2017 face posibilă intervenția în cazul a 140 de exemplare de urși la nivel național, prevederile putând fi aplicate cu precădere în județul Harghita, unde se înregistrează cele mai multe daune și atacuri ale urșilor. Însă, Ministerul Mediului a aprobat derogare pentru cinci exemplare de urs, niciunul din judeţul Harghita. Borboly Csaba consideră că acest fapt se datorează „birocrației ministeriale”, dar și lipsei de interes a asociațiilor de vânătoare.

Ulterior emiterii ordinului de derogare, Borboly Csaba a făcut de nenumărate ori apel la asociațiile de vânătoare, respectiv a solicitat și sprijinul administrațiilor teritoriale, pentru a depune cât mai curând solicitările pentru autorizațiile de extragere a exemplarelor periculoase. În județul Harghita, până în momentul de față s-a solicitat derogare pentru 58 de urși și 33 de lupi, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului a respins deja 30 de cereri, iar numeroase asociații de vânătoare nu au depus nici măcar o solicitare”, se menționează în comunicatul CJ Harghita.

Borboly Csaba consideră că relocarea nu reprezintă o soluție, iar problema trebuie rezolvată, nu ignorată. De asemenea, a făcut referire la cazurile recent mediatizate, al unui bărbat de 39 de ani și a unei copile de 4 ani din localitatea Făgăraș atacați de un urs  și la teroarea instituită într-un sat din Dâmbovița de un alt exemplar, condamnând lipsa de reacție a Ministerului Mediului.

Vor mai trece câteva săptămâni până când ministerul condus de Grațiela Gavrilescu va emite autorizația de extragere, (…) deoarece aceste situații nu sunt considerate a fi situații de urgență”, a mai spus Borboly Csaba.

Sute de persoane din Harghita, Covasna și Mureș au protestat, la începutul lunii iulie, în fața sediului Ministerului Mediului din Buurești, solicitând emiterea ordinului de derogare pentru împuşcarea urşilor periculoși, care au omorât zeci de animale și au atacat oameni, punându-le viața în pericol.

De la începutul anului, în Harghita zeci de animale au fost omorâte şi 10 persoane au ajuns la spital în urma atacurilor urşilor. Urșii au mai provocat pagube însemnate în cuturile agricole și în stupine.

Daniela MEZEY