Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita a lansat, în premieră naţională, un serviciu prin care șomerii aflați în plată, dar și foștii șomeri care s-au încadrat în muncă și primesc prime sau bonusuri acordate ca urmare a angajării, pot vizualiza online drepturile lunare de care beneficiază.

Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că șomerii indemnizați pot vizualiza sumele pe care le primesc lunar, dar și reținerile cauzate din diferite motive, în condiții de deplină confidențialiate, grație unui serviciu online unic în țară, conceput și pus la dispoziția lor de specialiștii instituției.
Situaţiile excepţionale, în care fie mandatul a fost reţinut de AJOFM, deoarece şomerul nu a comunicat că s-a angajat sau pentru că mandatul a fost returnat, după ce acesta nu a fost găsit acasă, sunt marcate în rubrici colorate și explicate la rubrica „observații” din tabelul postat online.
Serviciul este ușor de utilizat, chiar și pentru cei cu mai puțină experiență în navigarea pe Internet. Cei interesați intră pe site-ul AJOFM, accesează rubrica specială și drepturile devin vizibile pe bază de autentificare: user-ul este dat de numărul de dosar pe care fiecare șomer îl are pe carnetul său de evidență, iar parola este dată de numărul actului de identitate, datele cu caracter personal nefiind afișate, din rațiuni de confidențialitate.
Șomerul nu vizualizează doar ultimul mandat poștal pe rol, ci poate să-și vizualizeze toate drepturile începând cu 1 ianuarie 2016. (…) În a doua zi lucrătoare a fiecărei luni el va știi exact ce sumă va primi între 17 și 23 ale lunii, când merge poștașul să livreze banii”, a explicat Tiberiu Pănescu.
Potrivit directorului AJOFM Harghita, acest serviciu este o premieră la nivelul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din ţară, iar specialiștii instituției doresc să-l îmbunătățească pe viitor, asfel încât, persoanele care se angajează, de pildă, să fie notificate cu privire la depunerea anumitor documente, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Daniela MEZEY