Mai multe trenuri, între care două internaționale, au staționat ore în șir, miercuri, în stații din Harghita și Covasna, în urma protestului spontan declanșat de angajații CFR, nemulțumiți de negocierile privind noul contract colectiv de muncă și de inechitățile din grila de salarizare.

„Am făcut grevă spontană deoarece, începând de la ora 24 (noaptea de marți spre miercuri- n.a.), nu mai avem contract colectiv de muncă, avem probleme la nivelul salarizării, în sensul că mai multe clase de salarizare s-au contopit – am ajuns ca într-o unitate militară unde soldatul ia cât colonelul, dacă ne raportăm la Armată -, iar mărirea salarială de 22 la sută a fost numai din vorbă. Eu, de exemplu, ca impiegat de mișcare cu vechime de 16 ani și cu o responsabilitate uriașă în privința garantării siguranței traficului feroviar, iau mai puțin decât un acar, care este un fel de soldat în CFR. Patruzeci la sută din angajații CFR suntem la salariul minim pe economie”, a explicat preşedintele Organizaţiei Sindicatului Independent din Mişcare (OSIM) CFR Harghita, Cosmin-Sorin Micloş.
Potrivit acestuia, angajații s-au prezentat la program, „au semnat condica, dar au refuzat să lucreze” începând de la ora 7.40, când a fost declanșată greva spontană, mai multe trenuri aflate în parcurs fiind oprite în stații CFR din Harghita și Covasna.
„În stația CFR Sâncrăieni staționează trenul Regio 4505 Brașov – Miercurea Ciuc, iar în Tușnad Sat perechea acestuia, care circulă pe ruta Miercurea Ciuc-Brașov, trenul international 366 Brașov-Budapesta este în gara Sfântu Gheorghe, iar internaționalul Corona, nr. 407, care vine de la Budapesta, este la Siculeni”, a precizat Cosmin-Sorin Micloş.
În cursul după-amiezii, alte trei trenuri s-au oprit în stațiile Lunca de Mijloc și Izvoru Mureșului în județul Harghita și la Ozun în județul Covasna.
„În total, au fost oprite șapte trenuri aflate în parcurs, două dintre ele fiind internaționale. Greva spontană s-a terminat la ora 20.00, când s-a primit de la București o copie după procesul verbal prin care s-a prelungit contractual colectiv de muncă (CCM) cu un acord valabil 30 de zile, timp necesar aprobării bugetului Companiei CFR SA prin Hotărâre de Guvern”, a arătat liderul sindicaliștilor feroviari din Harghita.
Cosmin-Sorin Micloş a afirmat că trenurile oprite, miercuri, în stații din Harghita și Covasna, din cauza grevei spontane declanșată de angajații feroviari, au înregistrat întârzieri de până la 748 de minute.

Daniela MEZEY