Românii din Harghita și-au omagiat eroii, după datina străbună

De Ispas, românii din Harghita își pomenesc eroii, care au plecat pe un drum fără întoarcere, să-și apere neamul, pământul și graiul. Ei au fost și rămân trup și suflet din România.

Plouă și norii grei, care par că stau să cadă din cer, au cernit atmosfera, și ei se roagă, cu mic, cu mare, pentru sufletele străbunilor care s-au risipit sub glie. Iar ploaia străbate tăcerea, ca un cântec, îngânându-se cu un altul, care se ridică șoptit la început, apoi tot mai tare, din trupuri firave de copii înveșmântați în portul popular tradițional:  „Treceţi, batalioane române, Carpaţii/La arme cu frunze şi flori/V-aşteaptă izbânda, v-aşteaptă şi fraţii/Cu inima la trecători”…

Locuitorii comunei Tulgheș se mândresc cu eroii lor, îi pomenesc de sărbători și le cinstesc memoria, ducându-le crezul mai departe: crezul unei Românii unite, demne și respectate.

„Ne întâlnim cu toții astăzi, cum este datina străbună, la căpătâiul celor plecați prea degrabă dintre noi, aducându-și sângele ofrandă țării. Cu mic, cu mare, în straie de sărbătoare am venit să-i pomenim pe străbunii noștri și nu puțini au fost la Tulgheș. Satul nostru a dat multe brațe puternice gata de a apăra pământul strămoșesc, multe suflete curajoase gata să-și recâștige independența națională, mult sânge tulgheșean a curs peste România. A curs sângele bunicilor, taților, fraților noștri pentru ca astăzi, noi, cei de aici să ne bucurăm de libertatea de a purta acest port național, libertatea de a înălța tricolorul, libertatea de a fi români în România”, a spus primarul comunei Tulgheș, Marcel Vancu.

La Monumentul-Mausoleu din Topliţa-Gura Secului, aproximativ două sute de persoane – reprezentanții Prefecturii Harghita, ai autorităților locale și județene, ai structurilor Ministerului de Interne în teritoriu, cadre militare și veterani de război, precum și locuitori din zona Topliței, majoritar românească -, și-au omagiat eroii.

Comemoarea celor 771 de ostaşi români, căzuţi pentru eliberarea Ardealului în august – septembrie 1916, a început cu intonarea imnului naţional, iar slujba de comemorare a eroilor martiri a fost oficiată de PS Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, și de un sobor de preoți.

Cu smerenie, noi cei de astăzi, români de pretutindeni, în ziua Înălțării Domnului îi omagiem pe cei care au apărat și purtat stindardul cauzei române de la Viena până în îndepărtata Siberie, precum și pe cei care cu demnitate au tranșat în cancelariile lumii drepturile și libertățile poporului român. Eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii ştiuţi doar de Dumnezeu, personalităţi care au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele comunităţii sau ale naţiei mai presus decât interesele proprii”, a rostit prefectul județului Harghita, Adian-Jean Andrei.

Ceremonialul religios și militar s-a încheiat cu depuneri de coroane și jerbe de flori la mausoleu și cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din vânătorii de munte de la Brigada 61 Teritorială „General Virgil Bădulescu”, jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Harghita și pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului.

La finalul manifestărilor, în poiana aflată în vecinătatea Mausoleului Toplița-Gura Secului a început o serbare câmpenească, iar la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Toplița, oaspeții veniți din alte localități au fost invitați la o agapă creștinească.

Mausoleul de la Toplița-Gura Secului a fost ridicat în anul 1925 de primul patriarh al României, Elie Miron Cristea, originar din municipiul Toplița.

Pe frontispiciul monumentului, Întâiul Stătător al Bisericii Ortodoxe Române a pus să fie inscripționat: „Ostași ai vechiului regat! Binecuvântă fie ziua în care ați trecut Ardealul fraților voștri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici…Ardealul vi se închină!”

Ziua Eroilor a fost marcată și în comuna Sărmaș, la monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în cele două Războaie Mondiale.

 

Foto: Primaria Tulgheș, Liviu Câmpean

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole