Românii din Harghita și Covasna i-au solicitat președintelui României sprijin pentru păstrarea identităţii naţionale şi culturale

Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Moldovan, i-a înmânat șefului statului o scrisoare în care românii din cele două judeţe îi solicită sprijin pentru păstrarea identităţii naţionale şi culturale. Totodată, l-a invitat pe președintele Iohannis să participe la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, care va fi organizată anul viitor la Mănăstirea Sfântul Ilie din Topliţa, ctitorită de primul Patriarh al României, Elie Miron Cristea.

Zeci de copii, tineri și adulți înveșmântați în straiele tradiționale românești l-au așteptat pe presedintele Klaus Iohannis în fața Catedralei ortodoxe „Sfântul Nicolae” din Miercurea Ciuc.
Președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de cei doi prefecți ai județelor Covasna și Harghita, Sebastaian Cucu și Andrei-Jean Adrian, și de episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Moldovan.
Vă adresez aceste cuvinte în calitate de păstor al credincioşilor ortodocşi români din Episcopia Covasnei şi Harghitei, punându-ne nădejdea în dumneavoastră că ne veţi fi alături în demersurile noastre de păstrare a identităţii naţionale, a culturii şi tradiţiilor pe aceste meleaguri. Vă aducem la cunoştinţă că, din această perspectivă, este imperios necesară găsirea unor soluţii pentru asigurarea, prin bugetul central, a suportului financiar pentru proiectele promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din cele două judeţe, având în vedere potenţialul economic extrem de redus al comunităţii româneşti în acest spaţiu”, se arată în scrisoarea înmânată preşedintelui de episcopul Andrei Moldovan.
Potrivit documentului, românii din Harghita şi Covasna contează pe sprijinul preşedintelui pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare economică, prioritară pentru zona Covasna-Harghita şi atragerea de investitori, cu finalitate în crearea unor noi locuri de muncă şi menţinerea celor existente, componenta economică fiind „principala cale de estompare a asperităţilor interetnice, de eliminare a exodului populaţiei româneşti din zonă şi de reafluire a generaţiilor tinere spre locurile natale”.
În acelaşi timp, ne punem speranţa ca veţi acorda o atenţie deosebită legilor trimise de Parlament către Dumneavoastră spre promulgare, legi care, uneori, la nivelul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş pot produce efecte juridice nedorite în zonă şi care pot pune în pericol buna convieţuire interetnică în zonă”, se menționează în scrisoare.
În timpul vizitei, preşedintele Iohannis a primit din partea episcopului Harghitei şi Covasnei o icoană cu chipul lui Iisus Hristos, pictată de măicuţele de la Mănăstirea din Izvorul Mureşului, o carte conţinând operele unor autori români din judeţele Harghita şi Covasna, precum şi un coș cu obiecte cusute de mână de membrele Asociaţiei Şezătoarea la Miercurea Ciuc, cu însemnele naționale.
Președintele Iohannis s-a declarat impresionat de modul în care a fost primit de reprezentanții românilor din cele două județe.
Mi-au pregătit o primire foarte frumoasă, sunt impresionat. Mi-am dorit mult să vin aici, la Catedrala episcopală astăzi am întâlnit oamenii frumoşi, care m-au întâmpinat cum se cuvine, cu pâine şi sare, cu copiii îmbrăcaţi în straie sărbătoreşti. Am discutat un pic împreună şi sunt foarte bucuros că am avut această ocazie. Sper să revin cât de curând şi să aprofundăm discuţiile începute astăzi”, a spus șeful statului.
Episcopul Covasnei şi Harghitei l-a invitat pe președinte să participe la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, care va fi organizată anul viitor la Mănăstirea Sfântul Ilie din Topliţa.
Primul Patriarh al României, Miron Cristea, născut în Topliţa Română, a aşezat hramul Sf. Prooroc Ilie Tăsviteanu. L-am invitat la hramul Sfintei Mănăstiri, urmând ca împreună cu credincioşii buni, îmbrăcaţi în straiele lor frumoase româneşti, păstrători a tradiţiilor şi a culturii, să pornim spre Alba Iulia, să sărbătorim Marea Unire – 100 de ani de la Unirea cea Mare”, a spus episcopul Andrei Moldovan.
Prefectul Adrian-Jean Andrei l-a asigurat pe președintele României că „toate drepturile minorităţilor din judeţul Harghita sunt respectate” şi că atunci când există încălcări ale legii prin anumite acţiuni sau acte administrative „prefectul nu face altceva decât să-şi exercite prerogativa esenţială, aceea de garant al respectării legii în judeţ”.
Există mai multe hotărâri judecătoreşti care au putere de lege şi trebuie puse în aplicare. L-am mai informat despre faptul că statul român este reprezentat aşa cum trebuie în acest judeţ şi că legile şi Constituţia România sunt respectate, că are invitaţie permanentă pentru judeţul Harghita şi ne-a asigurat că va mai veni în judeţul nostru”, a spus prefectul Andrei.
Apoi, preşedintele Klaus Iohannis, însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vizitat Complexul monahal Şumuleu-Ciuc și Bazilica Franciscană „Sfânta Maria”, construită în forma actuală între anii 1802-1824, în stil baroc, pe locul unei biserici gotice ce fusese ridicată de franciscani in 1390. Ea adăpostește statuia Sfintei Fecioare, cea mai mare din lume sculptată în lemn de tei, având o înălțime de 2.27 metri și considerată „făcătoare de minuni”. Tot acolo, a vizitat și Căminul „Sfântul Ştefan”, unde sunt îngrijiţi peste 70 de copii. În curtea căminului, șeful statului a vizitat o expoziţie de prezentare a întreprinzătorilor, meşteşugarilor şi producătorilor locali, fiind invitat și la o degustare de produse tradiționale.
Punctul terminus al vizitei oficiale a președinrelui Iohannis în Harghita a fost Fabrica de îmbuteliere a apei minerale „Perla Harghitei” din comuna Sâncrăieni.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole