„Să ne cunoaștem tradițiile; împărtășind, învățăm să fim mai buni”

foto: Margareta Adela Chițu

Timp de trei zile, tineri maghiari și români din centrele de plasament din județ își vor cunoaște reciproc obiceiurile și tradițiile moștenite de la străbuni, vor socializa și unul de la celălalt și vor învăța puțin din limba maternă a fiecăruia, depășind barierele interculturale.

Proiectul ,,Să ne cunoaștem tradițiile; împărtășind, învățăm să fim mai buni”, derulat de Serviciul Management de Caz al Direcției Generale de Asiatență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita și aflat la a doua ediție, se adresează tinerilor din sistemul de protecție a copilului și își dorește ca aceștia să respecte şi să  promoveze tradiţiile şi obiceiurile de iarnă ale românilor și maghiarilor, deopotrivă.

Totul a pornit de la ideea de a împărți bucățele de la noi și de la ei, fără să conteze limba, să ne apropiem, să ne cunoaștem, să ne respectăm și să ne iubim unii pe alții”, a explicat Margareta Adela Chițu, coordonarea proiectului, din cadrul Serviciului Management de Caz al DGASPC.

Copiii și tinerii o iubesc, pentru că se simt iubiți la rândul lor de „tanti”, care îi încurajează mereu să învețe lucruri noi, merge cu ei în tabere și la întărește sentimentul de siguranță, punându-i în centrul atenției.

În cadrul activităților programate zilele acestea, tinerii participă la ateliere de confecționat decorațiuni, obiecte artizanale decorative, învață, între altele, tehnica de împâslire a lânii, decorează turtă dulce și confecționează felicitări pentru cei dragi. Distrându-se împreună și vorbind între ei, își dezvoltă, fără efort, abilitățile de comunicare în limba română și maghiară.

Ieri am decorat împreună căni de striclă, unii au pictat păsări, alții flori sau modele tradiționale și le-a plăcut mult., am făcut felicitări și ornamente pentru bradul de Crăciun. Astăzi am învățat să împâslim lâna, o tehnică preluată de la meșterii artizani maghiari, pare complicat, dar nu este, iar la final, din lână, apă și săpun facem biluțe cu ajutorul cărora confecționăm brelocuri și bijuterii: cercei, coliere. În fiecare zi avem câte un atelier, unde învățăm ceva nou și util”, a detaliat Margareta Adela Chițu.

Pe întreaga durată a proiectului, tinerii au parte și de surprize: au locuri rezervate la spectacolul de ,,Colinde și datini românești”, care abundă în obiceiuri populare – între acestea magicul dans al urșilor, susținut de un grup de copii din județul Bacău -, vor face cunoștință și cu portul popular secuiesc, vor vizita Muzeul Oltului și Mureșului Superior și Muzeul Secuiesc al Cicului și vor primi vizita lui Moș Crăciun, care va împărți cadouri tuturor.

La final, vor avea prilejul să își şi spună părerea despre influenţa modernului asupra culturii populare și a tradițiilor, despre  barierele interculturale și să identifice modalități prin care pot fi depășite acestea.

Proiectul are ca scop o îmbinare utilă şi plăcută a activităţilor de petrecere a timpului liber cu cele de învăţare şi o reunire a diversităţii, prin participarea unor tinerilor din  localități diferite ale judeţului Harghita. Ne propunem, astfel, să stimulăm creativitatea și expresivitatea în lucrări care să evidențieze tradiția populară, dobândirea unor sentimente de dragoste şi respect pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc, dar și maghiar”, a mai spus coordonarea proiectului.

Alături de tinerii implicați în acest proiect se află și membrele grupului ,,Șezătoare la Miercurea Ciuc”, ghizi de nădejde în cadrul activităților creative și de cunoaștere a tradițiilor locale de iarnă.

Magia obiceiurilor populare care dau farmec sărbătorilor a rodit, bucurând sufletele tuturor, fiindcă au pătruns cu mintea mesajul transmis  de îndrumătorii lor, anume că „Sărbătorile de iarnă ne dau puterea să fim mai buni. Să îndrăznim să sperăm mai mult, să credem cu tărie că anul nou ce va începe va fi mai rodnic și mai fericit”

Daniela MEZEY

 

 

 

 

 

Recomandari

Alte Articole