Savuroase, autentice, tradiționale

Harghiteanul știe să se bucure de o masă copioasă, dar și de o pălică de împodobit păharuțele cu mărgele, numai bună de leac pentru frig, mâhnire și pentru pofta de mâncare. Sute de locuitori din Miercurea Ciuc s-au sculat în zori cu gândul la târgul produselor tradiționale și au pornit să-și facă aprovizionarea.

„Hai la ceapă!” „Leurdă proaspătă!” „Spanac, ridichi și ceapă verde cu gust de acasă” își laudă gospodarii roadele pământului, hrănite doar cu soare, ploaie și cu truda lor.

Cum să nu jinduiești, când  gospodarii din comunele și satele harghitene își întind cu fală pe tarabe bunătăți preparate după rețete de pe vremea bunicilor bunicii, care știau să mănânce gustos și sănătos chiar și atunci când sărăcia era lucie…

Aburii de pâine dospită cu maia din cartofi, frământată vreun ceas bun de gospodine de modă veche, proaspăt scoasă din cuptor, au atras cumpărătorii ca un magnet.

Sătul să fii, și nu te rabdă sufletul să nu guști o țâr’ de slană ținută la sare și în mujdei, afumată domol și frecată cu boia de paprika rumenă, un picuț de ciolan sau o dărabă de májas (lebăr – n.a.), de véres (sângerete – n.a.), ori din cârnații de casă picanți, fie ei proaspeți sau ținuți la fum, să reziste până la Paște. Da’ niște cașcaval cu nuci, cu ceapă roșie sau cu chimion, niște brânză de capră sau de bivoliță tăvălită prin verdețuri sau ardei iute de-ți scoate răceala mintenaș, bai o fi de-i lua o îmbucătură?

Standurile cu produse din carne sunt cele mai căutate, confirmând veridicitatea consacratei zicale locale: „Cea mai bună legumă din curtea secuiului este…porcul”. La fel de apreciate sunt mezelurile din carne de vânat și jambonul de Mangalița, iar marfa-i pe alese și pe gustate, ca să știe omul pe ce dă banul!

Magiunuri și alte dulcețuri fine din nuci verzi, petale de trandafiri sau din frunte de pădure, ori mai puțin cunoscute – de ceapă, de ardei iute sau de pătlăgele verzi -, siropuri naturale din cătină, afine, muguri de brad sau din parfumatul soc, zacuști cu vinete, cu ciuperci sau cu fasole albă, miere și produse apicole și nu în ultimul rând prăjituri de casă pregătite în serie mică după rețete mai vechi de un secol, din toate s-a putut cumpăra la târgul de bunătăți tradiționale, iar producătorii nu au dus lipsă de clienți.

Și pentru că se apropie Paștele, gospodinele au adus la târg și ouă bogat împistrite, adevărate opere de artă încondeiate de mâinile lor cu motive tradiționale. Golite de conținut, ele pot fi păstrate ani și scoase la ceas de mare sărbătoare religioasă, împodobind locuințele creștinilor.

Prețurile au fost pentru toate buzunarele și nu a lipsit nici târguiala, care dă farmec negoțului, iar la final, cumpărătorii și vânzătorii au bătut palma.

Cu atâtea bunătăți oferite cu generozitate spre degustare, nimeni nu s-a mai gândit că suntem în Postul Sfintelor Paști…Vorba boemului Păstorel Teodoreanu: „Viața-i scurtă. S-o facem lată!”

***

Începând din anul 2009, târguri tradiționale menite să promoveze produsele locale și consumul acestora sunt organizate lunar în centrul municipiului Miercurea Ciuc, de Consiliul Județean Harghita. Tot aici pot fi achiziționate și obiecte artizanale specifice zonei.

î

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
î

Daniela MEZEY

 

Recomandari

Alte Articole