Sebastian Victor Buzilă, secretar general al organizației PNL Harghita în ultimii trei ani, a fost ales, luni, în funcția de președinte al liberalilor harghiteni, obținând majoritatea covârșitoare a voturilor delegaților prezenți la conferința de alegeri, ce s-a desfășurat la Miercurea Ciuc.

Funcția de președinte al PNL Harghita a fost vizată de doi candidați: Sebastian Victor Buzilă și de prim-vicepreședintele Adrian Ciobanu.
Sebastian Victor Buzilă a fost ales președinte al organizației județene, după ce a obținut 79 de voturi din totalul celor valabil exprimate, iar contracandidatul său, Adrian Ciobanu, a fost votat de 16 din cei 96 de de delegați, Un vot a fost anulat.
Noul președinte al PNL Harghita are 40 de ani, este membru al partidului din 2008, se află la al doilea mandat de consilier local în municipiul Toplița și lucrează în domeniul privat, la o firmă de expertiză contabilă pe care a înființat-o în urmă cu 13 ani.
Sebastian Victor Buzilă a declarat, în conferința de presă care a urmat alegerilor, că este „onorat” de încrederea acordată de colegii săi și a mulțumit fostei conduceri a organizației PNL Harghita.
Noi trebuie să ducem mai departe munca pe care au început-o ei, au zidit bine, trebuie să clădim pe fundația făcută de ei”, a spus noul președinte liberal, adăugând că printre prioritățile noii conduceri figurează „închegarea” unei echipe „mai bună” și „mai funcțională” decât cea care a fost și creșterea numărului aleșilor locali liberali.
În ceea ce privește comunitatea românească din județ, Sebastian Victor Buzilă a punctat că este „o problemă cu noua lege electorală”, care face imposibilă reprezentarea acesteia în Parlament, situația neavând o rezolvare la nivel local.
Vis-a-vis de comunitatea românească, e mult de vorbit, avem o problemă, știm foarte bine, cu noua lege electorală, reprezentarea în Parlament. Nu știu cum o să putem să trimitem un om în Parlament cu actuala lege, e foarte dificil, urmează să vedem cum putem să facem treaba aceasta, dar nu depinde doar de noi”, a spus noul lider al liberalilor din județ.

În funcțiile de prim-vicepreşedinţi ai PNL Harghita au fost aleși Marius Ţepeluş, consilier local în municipiul reședință al județului, Miercurea Ciuc, şi consilierul judeţean Ion Proca.
Prezent la conferința de alegeri, candidatul la președinția Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat că obiectivul asumat de noua conducere judeţeană este ca PNL să devină „cel mai puternic partid românesc din Harghita” și că „trebuie să depăşească graniţele entice”, pentru a-i reprezenta pe toți cetățenii români din județ, indiferent de etnie.
Eu cred că PNL trebuie să depăşească graniţele etnice, întreg judeţul are nevoie de dezvoltare economică, are nevoie de investiţii, are nevoie de programe de dezvoltare care să creeze oportunităţi locuitorilor judeţului. Cred că orice cetăţean român de etnie maghiară poate să fie reprezentant de Partidul Naţional Liberal în programele sale, în acţiunea sa politică. Obiectivul nostru este să devenim cel mai puternic partid românesc din judeţul Harghita, și nu este un obiectiv asupra căruia să se discute, toți cei care au candidat și-au asumat acest obiectiv, dar cred că putem să creştem ca şi pondere electorală adresându-ne şi cetăţenilor români de etnie maghiară şi prezentându-le soluţiile noastre pentru a ccreşte cu adevărat şansele lor de a trăi mai bine”, a spus Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, „chiar dacă numeric nu sunt foarte multe voturi de obținut” în acest județ, „este foarte important ca liberali din Harghita să simtă puternic sprijinul conducerii centrale a partidului și oameni din conducerea centrală să fie alături de organizațiile locale”.
Alegerile PNL Harghita au fost conduse și supervizate de vicepreședintele regional al PNL, Florin Alexe. De asemenea, au fost prezenți Andrei Baciu, reprezentantul organizației liberalilor din sectorul 1, București și deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele Filialei Teritoriale PNL Neamț.

Daniela MEZEY